Ursus Spelaeus - Ursul de peşteră sau de cavernă

Ursus spelaeusUrsus spelaeus, ursul de peşteră sau de cavernă, a fost o specie de urs răspândită în Europa în timpul Pleistocenului ajungând la extincţie la sfârşitul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 20.000 de ani. Numele de Ursus spelaeus a fost atribuit acestei specii datorită cantităţiilor mari de fosile descoperite în peşteri, indicând că indivizii acestei specii petreceau mai mult timp în peşteră decât urşii contemporani, care folsesc peşterile în perioada de hibernare.

Ursus spelaeus era răspândit pe tot cuprinsul Europei, din Spania până în Eurasia, din Italia şi Grecia până în Belgia, Olanda şi probabil Marea Britanie, în anumite zone din Germania, prin Polonia, şi apoi mai la sud în Ungaria, România şi porţiuni din Rusia. Cele mai numeroase rămăşiţe ale ursului de peşteră au fost descoperite în Austria, Elveţia, sudul Germaniei, nordul Italiei, nordul Spaniei, Croaţia, Ungaria şi România. Ursus spelaeus locuia în zone montane joase, în special în zone calcaroase bogate în peşteri. Se pare că evitau zonele de câmpie preferând terenuri împădurite sau lizierele pădurilor.

Se crede că ursus spelaeus a evoluat din Ursus etruscus printr-o specie intermediară, Ursus deningeri. Specimene ale ursului de cavernă descoperite în regiuni diferite variază în vârstă şi dezvoltare evolutivă, facilitând astfel investigaţiil cu privire la evoluţia speciei.

Trăsăturile morfologice ale apartului masticator sugerează o dietă omnivoră. Rezultatele obţinute prin studiul oaselor de ursus spelaeus indică o dietă preponderent vegetariană. Oasele descoperite în Europa centrală şi de vest se potrivesc cu cele ale unor vegetarieni cu un nivel scăzut de nitrogen-15, care este acumulat de animale carnivore. În alte zone s+au descoperit peşteri cu speciene preponderent carnivore, cum este şi cazul celor din Peştera cu Oase.

În multe peşteri din Europa sunt expuse schelete de Ursus spelaeus, de examplu în Heinrichshöhle din Hemer sau Dechenhöhle din Iserlohn, Germania. În România, cea mai renumită peşteră în care s-au dsecoperit numeroase fosile ale acestei specii este Peştera Urşilor.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie