Concert în Peștera Românești
Peștera Românești este cea mai cunoscută peșteră din Munții Poiana Ruscă. Ea mai este amintită și sub numele de Peștera Mare de la Fereșești sau Peștera cu Apă, fiind înregistrată la Cadastrul Carstului din România cu numărul 1/2273 în bazinul Bega amonte de Mănăștur.
Existența peșterii a fost cunoscută omului încă din cele mai vechi timpuri, drept dovadă stând urmele de locuire în perioada paleoliticului, mezoliticului și neoliticul. Săpăturile arheologice efectuate în Peștera Românești au fost conduse de Marius Moga în anul 1949. Cu această ocazie au fost identificate dovezi de locuire din paleoliticul superior: o vatră de foc pe care erau opt colți de Ursus Spelaeus și două instrumente din os. Din locuirea neolitică, în afară de ceramica aparținând culturii Tisa (I-II), s-a descoperit și o groapă ce a servit ca depozit de cereale. Din perioada de tranziție la epoca bronzului provin materiale aparținând grupului cultural Băile Herculane - Cheile Turzii.
Primele cercetări efectute în Peștera Românești au fost de natură geologică și faunistică, realizate de T. Orthmayr în anul 1872. Cercetări speologice mai complexe s-au realizat aici abia în anul 1963, realizându-se și primul plan topografic al peșterii.
Situată în apropierea satului Românești, Comuna Tomești din județul Timiș, peștera a fost explorată pe o distanță de 1450 metri aflându-se încă în curs de explorare. Galeriile acesibile turiștilor însumează 340 metri. Intrarea lată de 9,5 metri și înaltă de 2 permite luminii să lumineze calea vizitatorului pe o distanță de 70 metri, după care utilizarea unui sistem de iluminare artificială devine necesară. Galeria principală este aproape rectilinie, de mari dimensiuni atingând dimensiunile cele mai mari în Sala Liliecilor, numită astfel datorită coloniei de lilieci ce sălașluiește aici. Temperatura medie în peșteră este cuprinsă între 6 și 8oC.
Beneficiind de la natură de o acustică deosebită, Peștera Românești a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în anul 1984, an în care Cercul Speotimiș organiza cel de-al 12-lea Speosport Republican. Primul concert din Peștera Românești a fost un concert simfonic inaugural al Speosportului la data de 11.10.1984. Succesul de care s-a bucurat acest prim concert a făcut ca evenimentul să se repete, încă o dată, iar apoi din nou și din nou, devenind treptat un obicei binecunoscut ca în fiecare an să fie cel puțin un concert în Peștera Românești.
Pe scena improvizată din peșteră, au concertat nume sonore din arealul muzicii clasice, jazz, blues, rock sau electronice. Melomanii ce au vizitat în fiecate toamnă peștera s-au putut bucura de spectacolul oferit de : orchestre ale Filarmonicii “Banatul” în repetate rânduri, Filarmonica din Arad, Orchestrele simfonice ale Profesorilor de la Facultatea de Muzică, corurile “Margana”, “Sabin Drăgoi”, “St. Rafailo Banatski”(Serbia) și “Canon”, formațiile “Bega Blues Band”, “Survolaj”, “Nightlosers”, “Cargo”, “Zdob și Zdub” soliști de marcă cum ar fi Ștefan Ruha, Alexandra Guțu, Kathleen Evans, Gabriel Croitoru și alte orchestre simfonice internaționale. Concertul în care a fost prezentă formația “Zdob și Zdub” a reușit să atragă un număr record de 2000 de oameni.
Accesul în zonă se poate face pe drumul dintre Deva și Lugoj - DN 68A pâna în localitatea Coșava, din Coșava urmându-se șoseaua spre Valea lui Liman până în satul Românești. De aici se urmează traseul marcat - cruce galbenă - ce părăsește satul în dreputul cimitirului și duce până la peșteră (1 h mers pe jos). Traseul dintre sat și peșteră este accesibil cu mașini de teren sau cu garda mare până într-o poiană situată la câteva sute de metrii de intrarea în peșteră.
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie