Nyctalus noctula - Liliacul de seară (amurg)

Nyctalus noctula - Liliacul de seară (amurg)Nyctalus noctula sau liliacul de seară (amurg) este o specie de liliac de talie mare cu o greutate de 15-30 grame, având o lungime totală a corpului între 60 şi 82 mm, iar a antebraţului de 48 până la 58 mm.

Urechea este lată, de fomră triunghiulară, cu capătul rotunjit. Tragusul are forma unei ciuperci, fiind lăţit şi puternic rotunjit, în jumătatea terminală. Nyctalus noctula are spatele brun-ruginiu lucios şi abdomenul maroniu.

Migrează pe distanţe mari. Este o specie comună în toată Europa, exceptând regiunile nordice şi sudice şi formează colonii mari de reproducere în scorburi, fisurile stâncilor şi ale clădirilor. Hibernează în scorburi, fisuri şi, rareori, în peşteri.

Iese la vânat înainte de asfinţitul soarelui, zburând sus, ca rândunelele la o înălţime de 40-50 metrii. Pe măsură ce se înoptează, coboară până sub coroana arborilor, iar către miezul nopţii se retrage la adăpost. Înainte de răsăritul soarelui îşi face al doilea zbor. Hrana este constituită din insecte mari.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie