Jurasic

Este cunoscută sub numele de Jurasic perioada geologică cuprinsă între 199.6 milioane de ani în urmă şi 145.5 milioane de ani în urmă, de la sfârşitul Triasicului şi până la începutul Cretacicului. Jurasicul constituie perioada de mijloc a erei Mezozoice, cunoscută ca şi "Eră a Reptilelor".Începutul Jurasicului este marcat de marea extincţie Triassic-Jurassic.

Numele de Jurasic a fost dat de Alexandre Brongniart datorită cantităţii mari de calcar marin din Munţii Jura, în regiunea în care Germania, Franţa şi Elveţia se întâlnesc.

La începutul Jurasicului, a avut loc despărţirea supercontinentului Pangee în Laurasia şi Gondwana.

În timpul Jurasicului, vertebratele marine cele mai răspândite erau peştii şi reptilele marine. Dintre reptilele marine amintim ichthyosauri, plesiosauri şi crocodili marini, din familiile Teleosauridae şi Metriorhynchidae.

Pe pământ, marile reptile archosaurieneau rămas dominante. Jurasicul a fost epoca de aur a marilor dinozauri ierbivoricunoscute sub numele de sauropode — Camarasaurus, Apatosaurus, Diplodocus, Brachiosaurus, şi multe altele. Aceste mari ierbivore erau pradă pentru marile theropode ca de exemplu Ceratosaurus, Megalosaurus, Torvosaurus and Allosaurus.

Pentru informaţii referitoare la alte perioade geologice studiaţi şi scara geocronologica.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie