Busolă

BusolaBusola sau busola magnetică este un instrument de navigaţie folosit pentru determinarea direcţiei relativ la polii magnetici ai Pământului. Cadranul busolei prezintă, în general, punctele cardinale nord, sud, est şi vest. Busolele clasice sunt construite ca instrumente de sine stătătoare formate dintr-o lamelă sau un ac indicator magnetizat ce se poate roti liber pe un pivot, sau într-un lichid, fiind capabil să arate direcţia nordului magnetic.

Cele mai vechi izvoare scrise în China antică menţionează noţiuni despre magnetism înainte de secolul al 2-lea. Dovezi scrise incontestabile privind busola şi folosirea ei în navigaţie apar în secolul al 11-lea. Busola chinezească tipică era sub forma unui ac magnetizat pus să plutească într-un vas cu apă. În Europa medievală, în jurul anului 1300 a fost inventată busola uscată. Aceasta a fost înlocuită la începutul secolului 20 de busola magnetică cu lichid.

Busola a îmbunătăţit în mare măsură siguranţa şi eficienţa călătoriilor, în mod special a celor pe ocean. O busolă poate fi folosită pentru a calcula direcţia de mers, împreună cu un sextant poate ajuta la aflarea latitudinii, iar cu ajutorul unui cronometru marin se poate calcula longitudinea.

Cum se foloseşte busola ?

Pentru a orienta harta faţă de teren, vom aşeza orizontal harta şi pe aceasta vom pune busola astfel încât să ne indice poziţia nordului magnetic. Vom roti apoi harta până când nordul indicat de busolă coincide cu cel indicat de hartă.

Busola este utilizată şi în realizarea drumuirilor. Ca să realizăm o drumuire, stabilim un punct de pornire pe care il putem localiza exact pe harta. Din acest punct (numit staţie) vom fixa un următor punct (pe care îl numim viză) pe direcţia drumuirii. În continuare folosim busola fixată în punctul de staţie pentru a măsura azimutul (unghiul pe care îl face direcţia aleasă cu nordul magnetic). Se notează unghiul măsurat şi distanţa dintre cele două puncte după care mutăm punctul de staţie în fosta viză şi repetăm procesul până ajungem la reperul final al drumuirii.

Busola Suunto

Busola în speologie

În speologie, pe lângă uilizarea clasică, pentru orientarea în teren, busola mai este folosită pentru cartarea peşterilor. Folosind busola, ruleta şi clinometrul se realizează drumuiri pe galeriile peşterilor, datele măsurătorilor fiind transpuse mai apoi într-o hartă.

Pentru realizarea de hărți exacte, precizia pe care o are busola folosită trebuie să fie cât mai bună. Sunt des folosite spre exemplu busole cu o precizie de 0,5°. Un alt aspect important la o busolă utilizată în peșteră este rezistența la apă și la condițiile aspre în care este utilizată.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie