Acvifer

Acviferul este un depozit de roci permeabile ecranat la partea inferioară de un strat impermeabil (acvifer liber), sau cuprinse între două strate impermeabile (acvifer captiv) capabile să inmagazineze cantităţi importante de apă şi să permită mişcarea acestora prin ele.

Acviferele pot fi mărginite de un strat semi-impermeabil numit acvitard sau de un strat perfect impermeabil denumit acvifug.

Acviferele libere sunt uneori denumite şi acvifere freatice datorită faptului că limita lor superioară ste tocmai suprafaţa freatică. În cele mai multe cazuri acviferul aflat la adâncimea cea mai mică este cel liber, neavând un acvitard sau un acvifug între el şi suprafaţă. Acviferele libere se reîncarcă de obicei direct de la suprafaţă, din apa de precipitaţie sau din alte mase de apă ( râuri sau lacuri) conectate hidraulic cu acviferul.

Acviferele captive au limita superioară sub nivelul suprafeţei freatice locale, şi se regăsesc, in majoritatea cazurilor, sub acviferele libere fiind despărţite de acestea de un strat impermeabil sau semi-impermeabil.

Acvifer liber, acvifer captiv, acvitard, acvifug

Imagine preluată după Wikipedia

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie