Strămoşii liliecilor nu foloseau ecolocaţia
Introdusă la 13 Februarie 2008
O fosilă descoperită în Wyoming pare să rezolve o întrebare ce îşi aşteaptă de mult timp răspunsul. Când au dobândit liliecii abilitatea de navigare asemanatoare radarului. Râspunsul : După ce au început să zboare.
Descoperirea a scos la lumina cea mai primitivă specie de liliac cunoscută până în prezent, o specie ce a trăit acum 25.5 milioane de ani. Scheletul specimenului descoperit arată că animalul putea zbura, însă îi lipseau structurile osoase asociate ecolocaţiei, îi lipsea abilitatea de a emite sunete de frecvenţe înalte şi de a le recepta apoi după ce au întâlnit un obiect.
Toate fosilele de lilieci descoperite până acum dovedeau atât capacitatea de a zbura cât şi de a se deplasa folosind ecolocaţia, dar nu puteau dovedi care din aceste abilităţi a fost dobândită mai întâi.
Liliacul descoperit avea anvergura aripilor de aproape 30 cm. Dinţii săi ne arată că se hranea cu insecte, pe care evident le "culegea" după ce le vedea, le mirosea sau le auzea. Cercetătorii au denumit noua specie "Onychonycteridae finneyi" ceea ce înseamnă liliac cu gheare, datorită faptului ca liliacul prezenta gheare la fiecare din cele cinci degete spre deosebire de liliecii moderni care au gheare la unul sau două degete. Numele dat speciei mai conţine şi numele descoperitorului Bonnie Finney, care a descoperit fosila în 2003.
Sursa : Discovery News
Citește și: