Şcoală de Fotografie Subterană la Polovragi
Introdusă la 3 Noiembrie 2007
Asociaţia Speologică "Focul Viu" Bucureşti cu sprijinul Departamentului AUDIO-VIZUAL al Federaţtiei Române de Speologie, organizează Şcoala de Fotografie Subterană ce se va desfăşura sub patronajul Şcolii Române de Speologie a Federaţiei Române de Speologie şi va avea loc în Comuna Polovragi, judeţul Gorj.
Stagiul de iniţiere în fotografie îşi propune să îl facă pe fotograful amator să depăşească stadiul de începător şi să îl îndrume spre compunerea conştientă a imaginilor, să ajute participanţii să depăşească barierele aparaturii specifice şi să poată să-şi imprime ideile şi trăirile într-o imagine care se va putea cataloga, fără doar şi poate, fotografie.
Stagiul de perfecţionare în fotografie se adresează celor ce au păşit deja pragul artei fotografice. Stagiul îşi propune să formeze fotografi cu viziuni bine definite asupra turelor fotografice pe care le vor întreprinde ca speologi. Alegerea aparaturii în funcţie de cavitate şi de scopul propus, alegerea cadrelor şi a personajelor ce vor intra în fotocompoziţie, conceperea unei expoziţii fotografice sau a unei prezentări digitale şi nu în ultimul rând, critica obiectivă asupra propriilor imagini sunt câteva dintre obiectivele acestui stagiu.
Stagiul de formare lectori asistenţi. Asistentul de lector al Şcolii Române de Speologie trebuie să stăpânească perfect aparatura specifică artei fotografice şi să posede echipamentul necesar realizării unei ture ce are ca obiectiv principal realizarea imaginilor. Lectorul asistent este în primul rând un speolog şi de aceea echipamentul speologic trebuie să îl cunoască la perfecţiune. Lectorul asistent ştie să realizeze o expoziţie sau o prezentare multimedia în funcţie de obiectivul propus. Lectorul asistent poate încadra la stagiile de iniţiere în fotografie şi, ajutat de alt lector asistent poate organiza un astfel de stagiu. Lectorul asistent trebuie să încadreze minim un stagiu în decurs de 3 ani pentru a rămâne activ. Pentru reactivare, lectorul asistent trebuie să încadreze la un stagiu de iniţiere în fotografia subterană asistat de un lector asistent activ.
Stagiul se va desfăşura, după cum am menţionat anterior, în Comuna Polovragi, Aria Naturală Protejată Peştera Polovragi, judeţul Gorj pe perioada 15 - 18 .11 .2007 (cu începere în data de 15.11.2007 la ora 9:00).
Condiţii de participare :
- trimiterea formularului de înscriere până la data de 11.11.2007 pe adresa organizatorului (A.S. Focul Viu : speofv@yahoo.com. ; str. Frumoasa, nr. 31, sector 1, Bucureşti) ;
- trimiterea a 50% din taxa de participare până la data de 11.11.2007 organizatorului (Dumitru Radu , cont BANC POST 4406 6000 1235 2653, expiră la 04/08) ;
- vârsta minimă 14 ani ;
- declaratie de accept din partea ambilor părinţi pentru participanţii sub 18 ani, legalizată la notariat ;
- achitarea restului de 50% din taxa de participare la faţa locului, înainte de începerea şcolii ;
- pentru nivelul iniţiere: în cazul în care nu dispuneţi de aparat de fotografiat sau de anumite accesorii, ele vor fi puse la dispoziţia dumnavoastră pe baza unei fişe de împrumut, în limita stocului disponibil ;
- pentru nivelul perfecţionare : obligatoriu aparat fotografic cu timpul de expunere "B"; în cazul în care nu dispuneţi de anumite accesorii, ele vor fi puse la dispoziţia dumneavoastră pe baza unei fişe de împrumut, în limita stocului disponibil ;
- pentru nivelul de lector asistent : obligatoriu aparat fotografic cu timpul de expunere "B", trepied, blitz independent de aparat, exponometru. Cursantul va urma mai multe module de pregătire (T.S.A., pedagogie), în functie de experienţa speologică pe care o are.
Echipament speologic necesar :
- casca cu sistem de iluminare dublu ;
- cizme de cauciuc, salopetă şi mănuşi ;
- lenjerie de corp călduroasă (subcombinezon), ciorapi de lână ;
- bidon sau cutie etanşă pentru protecţia aparaturii în mediul subteran ;
- sac speologic (banană) ;
- folie de supravieţuire.
Taxa de înscriere :
- Pentru membrii afiliaţi la Federaţia Română de Speologie :
- - 250 RON pentru nivelul iniţiere ;
- - 300 RON pentru nivelul perfecţionare ;
- - 300 RON pentru nivelul lectori asistenţi ;
- Pentru membrii neafiliaţi la Federaţia Română de Speologie :
- - 500 RON pentru nivelul iniţiere ;
- - 600 RON pentru nivelul perfecţionare .
Taxa de înscriere va include cazarea pentru 3 nopţi, accesul în Peştera Polovragi, prestaţia Corpului de Lectori ai Şcolii Române de Speologie, suportul de curs, filmele pentru aparatele clasice, consumabile, folosirea echipamentului fotografic al Corpului de Lectori ai S.R.S.
Se va organiza şi un atelier legat de Peştera Polovragi, Arie Naturală Protejată aflată în custudia A.S.Focul Viu.
Cazarea se va face la Pensiunea Cheile Olteţului în camere cu 2 paturi şi grup sanitar propriu. Masa - prin autogospodărire, pentru doritori există restaurant în incinta pensiunii.
Accesul în zonă se poate face :
- cu mijloace auto, prin Comuna Polovragi (600 m), de pe Drumul Naţional 67 (Bucureşti - Tg Jiu), din care o ramificaţie duce până la mănăstirea Polovragi unde este situată Pensiunea Cheile Olteţului.
- cu trenul până în gara Târgul Jiu de unde există autobuz până în comuna Polovragi.
De pe site-ul FRS se pot descărca invitaţia de participare la stagiu, formularele de înscriere pentru iniţiere, perfecţionare şi lectori.
Sursa : FRS
Citește și: