Oamenii de ştiinţă redau vederea peştilor de cavernă

Introdusă la 6 Ianuarie 2008

Pesti orbi alaturi de cei hibrizi Prin împerecherea peştilor din diferite peşteri suberse, oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină indivizi care pot vedea.

Rezultatele cercetărilor, publicate săptămâna aceasta în Current Biology 18, arată că cele două populaţii de peşti folosite în experiment au urmat căi evolutive diferite spre pierderea vederii.

"Am aratat ca aceste populaţii diferite au căpătat înfăţişarea exterioară în mod independent, şi că au folosit gene diferite pentru aceasta," spune Richard Bolowskz de la New York University.

Peştele orb, Astyanax mexicanus, trăieşte în peşteri izolate în nord-estul Mexicului. Peste sute de milenii de vieţuire în întuneric, peştii, care au un strămoş ce putea vedea, au suferit mutaţii genetice care au afectat dezvoltarea ochilor pierzând astfel capacitatea de a vedea. Astăzi există peste 29 de varietăţi diferite ale acestei specii locuind în peşteri izolate. Cercetătorii se întreabă de mult timp dacă toate aceste varietăţi şi-au pierdut vederea în acelaşi mod sau nu.

Experimentul

Bolowsky şi asistenţii săi au colectat, din peşteri, indivizi din diferite populaţii. Dacă peştii au suferit aceleaşi mutaţii, cercetătorii bănuiau că vor obţine pui orbi. Totuşi, experimentul a avut ca rezultat un număr de peşti cu ochi funcţionali. În cel mai bun caz, 40% din hibrizi puteau vedea. Rezultatele sugerează că peşti din peşteri diferite au sufeit mutaţii diferite.

Pentru a le testa vederea, cercetătorii au imobilizat peştii hibrizi într-o substanţă vâscoasă după care au urmărit mişcarile ochilor arătând peştilor o imagine rotativă cu dungi. O parte din peşti au putut urmări imaginea cu ochii - cel puţin pentru un timp. Vederea tinerilor peşti hibrizi se deteriorează cu timpul.

Cercetări anterioare au arătat că hibrizi ai unor peşti orbi pot avea ochi ce par funcţionali, dar acesta este primul studiu ce arată că peştii pot vedea.

Evoluţia orbirii

Cercetătorii nu ştiu încă ce anume duce la evoluţia orbirii. Teoriile existente pe acest subiect diferă.

Borowsky precizează că ochiul are nevoie de multă ebergie pentru a fi menţinut. Astfel peştii ce vieţuiesc în peşteri ar renunţa la ochi investind energia în mod avantajos, ca de exemplu pentru un mei bun sistem de detecţie a vibraţiilor.

Sursa : Nature.com

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie