Un imens râu subteran curge pe sub Amazon ?

Introdusă la 27 August 2011

Raul amazonCercetătorii brazilieni din cadrul observatorului național au descoperit semne de curgere a apei la 4000 metri sub albia râului Amazon. Ei estimează că lungimea râului subteran ar putea să fie de 6000 kilometri.

Studiile se află încă într-un stadiu incipient, dar informațiile deținute până în acest moment au fost făcute publice săptămâna trecută la Rio de Janeiro în cadrul întrunirii Societății Braziliene de Geofizică, unde Elizabeth Tavares Pimentel a prezentat cercetările echipei.

Grupul de cercetători au descoperit râul subteran studiind variații de temperatură din 241 puțuri petroliere inactive forate în anii '70 și '80 de compania petrolieră brazilană, Petrobras.

Râul subteran a fost botezat “Hamza”, după numele cercetătorului de origine indiană Valiya Mannathal Hamza, care studiază regiunea de mai bine de patru decenii și conduce echipa de cercetare.

Potrivit datelor prezentate până acum, cursul de apă subteran este aproape vertical în primii 2000 metri, iar mai apoi se transformă rapid într-un curs aproape orizontal. Chiar dacă cele două râuri parcurg un traseu similar, cursurile prezintă și diferențe. Râul subteran pare să aibă o curgere mai lentă și se varsă în ocean la mare adâncime. Râul subteran are un debit calculat de 2700 metri cubi pe secundă (cam 2-3 % din cel al Amazonului). Hanza a explicat că "este foarte probabil ca râul subteran să fie responsabil pentru nivelul scăzut de salinitate al apelor de la vărsarea Amazonului".

Geologi prezenți la conferință, au punctat că rezultatele preliminare sunt bune dar că este nevoie de mai multe cercetări pentru clasificarea descoperirii ca fiind un râu. Dacă se descoperă că este într-adevăr un râu, pădurea Amazoniană ar avea nu unul ci două sisteme de drenaj.

Sursa : Karst Worlds

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie