Stagiul Naţional de Carstologie, Cloşani 2008

Introdusă la 24 Iunie 2008

Societatea Română de Speologie-Carstologie (SRSC) organizează, în perioada 1 - 8 august 2008, Stagiul Naţional de Carstologie, sub egida Federaţiei Române de Speologie, a Şcolii Române de Speologie şi a Institutului de Speologie „Emil Racoviţă".

Stagiul se va desfaşura la Staţiunea de Cercetări Speologice Cloşani (judeţul Gorj) şi va aborda următoarea problematică :

  1. Factorii şi procesul de carstificare;
  2. Funcţionarea hidrogeologică a carstului;
  3. Morfologie carstică :
    1. Prezentare: exocarst şi endocarst;
    2. Aspecte aplicative: cartări geomorfologice;
  4. Depozite sedimentare în/pe carst;
  5. Evoluţia carstului şi tipurile majore de carst din România;
  6. Carstul - vulnerabilitate, exploatare economică şi protecţie.

Programul stagiului are un caracter preponderent aplicativ, insistându-se pe exemplificarea noţiunilor teoretice în teren. În acest sens, sunt alocate 6 zile de teren (3 la suprafaţă şi 3 în subteran). De asemenea, pe parcursul stagiului se va asigura participanţilor posibilitatea însuşirii noţiunilor şi tehnicilor de bază, necesare pentru realizarea unei hărti geomorfologice a carstului.

În completarea programului sunt prevăzute proiecţii de diapozitive şi filme de specialitate.

Condiţii de participare

Poate participa orice persoană interesată de speologie şi carstologie, cu vârsta minimă de 16 ani. Persoanele sub 18 ani nu pot urma cursurile stagiului fără acceptul scris al părinţilor, prezentat la înscriere. Fiecare cursant va primi o diplomă de absolvire, recunoscută de Federaţia Română de Speologie, care îi va certifica participarea, stagiul şi rezultatul obţinut.

Echipament necesar

Pentru turele de suprafaţă este necesar echipamentul minim de munte (bocanci, pelerină de vânt/ploaie, rucsac de tură); în plus, pentru turele în subteran, participanţii trebuie să mai deţină salopetă, cizme şi cască dotată cu ecleraj dublu.

Instrumente şi materiale obligatorii : busolă, clinometru, ruletă (minim 20 m), raportor circular transparent, riglă gradata 30 cm, radieră, 10 coli hârtie milimetrică (format 30/40 cm), carnet de teren. În scopul derulării optime a activităţilor individuale, se recomandă celor care deţin un laptop să îl aducă la stagiu.

Căi de acces: autobuz sau microbuz: Târgu Jiu - Apa Neagră - Cloşani; auto personal: Târgu Jiu - Apa Neagră - Cloşani sau Băile Herculane - Baia de Aramă - Apa Neagră - Cloşani.

Taxa de participare

Taxa de participare la stagiul naţional de carstologie este de 100 RON pentru membrii legitimaţi FRS ( cu taxa plătită până la data de 23 iulie 2008). SRSC oferă o reducere a taxei de participare pentru persoanele care sunt delegate ca reprezentat al unui club de speologie (se admite o singură persoană din partea unui club), taxa de participare fiind de 60 RON. Pentru persoanele nelegitimate FRS taxa de participare este de 150 RON.

Taxa de participare acoperă cheltuielile pentru : suport curs, taxa de staţiune şi cazarea în cadrul staţiunii (pe saltele în podul clădirii - este necesar sacul de dormit).

Pentru înscriere trebuie completată şi expediată formularul de înscriere prin e-mail, la una din adresele:
criscarst@yahoo.com sau srscrom@yahoo.com, până la data de 23 iulie 2008. În cazul în care la această dată vor fi înscrişi mai puţin de 10 cursanţi, organizatorii îşi rezervă dreptul de a amâna/anula Stagiul Naţional de Carstologie.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la coordonatorul stagiului, Cristian-Mihai MUNTEANU la
Institutul de Speologie „Emil Racoviţă", Calea 13 Septembrie, Nr. 13, Sector 5, .P. 5, 050711, Bucureşti, Tel./fax: 021/318.81.32, e-mail: criscarst@yahoo.com; srscrom@yahoo.com.

Sursa : Speonet

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie