Școala Națională de Fotografie Subterană 2011

Introdusă la 30 Octombrie 2011

Scoala Nationala de Fotografie Subterana 2011Asociația Speologică “Focul Viu” București, cu sprijinul Departamentului AUDIO-VIZUAL al Federației Române de Speologie, organizează Școala Națională de fotografie subterană ce se va desfășura în perioada 10-13 noiembrie 2011 în comuna Roșia, Cheile Albioarei, județul Bihor.

Școala va include trei stagii, unul de inițiere în fotografie, unul de perfecționare în fotografie și unul de formare lectori asistenți.

Stagiul de inițiere în fotografie își propune să îl facă pe fotograful amator să depășească stadiul de începător și să îl îndrume spre compunerea conștientă a imaginilor, să ajute participanții să depășească barierele aparaturii specifice și să poată să-și imprime ideile și trăirile într-o imagine care se va putea cataloga fără doar și poate ca fotografie.

Stagiul de perfecționare în fotografie se adresează celor ce au pășit deja pragul artei fotografice. Stagiul își propune să formeze fotografi cu viziuni bine definite asupra turelor fotografice pe care le vor întreprinde ca speologi. Alegerea aparaturii în functie de cavitate și de scopul propus, alegerea cadrelor și a personajelor ce vor intra în fotocompoziție, conceperea unei expoziții fotografice sau a unei prezentări digitale și nu în ultimul rând, critica obiectivă asupra propriilor imagini sunt câteva dintre obiectivele acestui stagiu.

Stagiul de formare lectori asistenți. Asistentul de lector al Școlii Române de Speologie trebuie să stăpânească perfect aparatura specifică artei fotografice și să posede echipamentul necesar realizării unei ture ce are ca obiectiv principal realizarea imaginilor. Lectorul asistent al SRS este în primul rând un speolog și de aceea echipamentul speologic trebuie să îl cunoască la perfecțiune. Lectorul asistent știe să realizeze o expoziție sau o prezentare multimedia în funcție de obiectivul propus. Lectorul asistent poate încadra la stagiile de inițiere în fotografie și, ajutat de alt lector asistent poate organiza un astfel de stagiu. Lectorul asistent trebuie să încadreze minim un stagiu în decurs de 3 ani pentru a rămâne activ. Pentru reactivare, lectorul asistent trebuie să încadreze la un stagiu de inițiere în fotografia subterană asistat de un lector asistent activ.

Cazarea se va face la Casa Mărioara, find necesari saci de dormit. Masa - prin autogospodărire. Atelierele se vor desfășura în sistemul Ciur Ponor - Ciur Izbuc și Peștera Doboș.

Căi de acces:

 • accesul de pe ruta Deva-Oradea se face din Beiuș pe DJ 764 din centru din fața bisericilor pe direcția Roșia. Traseul este Beiuș-Delani-Remetea-Cabești-Roșia-Cheile Albioarei până la Cantonul Albioara de unde se ia la deal spre Casa Măriuța
 • accesul de pe ruta Cluj-Oradea se face din Bucea pe ruta Bucea-Bratca-Damiș-Canton Albioara -Tradițional casa. De la Cantonul Albioara se urcă greu cu mașini mici încărcate circa 2 km până la casă.

Taxa de înscriere:

 • Pentru membrii neafiliați la FRS:
  • 800 RON pentru nivelul inițiere
  • 900 RON pentru nivelul perfecționare
 • Pentru membrii afiliați la FRS:
  • 400 RON pentru nivelul inițiere
  • 450 RON pentru nivelul perfecționare
  • 500 RON pentru nivelul lector asistent

Participarea se poate face în condițiile în care s-a trimis formularul de înscriere până la data de 6 noiembrie 2011 pe adresa organizatorului (A.S. Focul Viu, speofv@yahoo.com, str. Frumoasa, nr 31. sector 1, București) și s-a achitat taxa de participare (cel târziu la aceeași dată). Vârsta minimă de participare este de 14 ani. Pentru participanții sub 18 ani este necesară declarația de accept a ambilor părinți legalizată la notariat.

Pentru nivelul inițiere se recomandă aparat fotografic cu timpul de expunere de minim 15”, preferabil “B”, obiectiv standard (50mm) sau transfocator (zoom), trepied, declanșator flexibil/telecomandă, 1 blitz.

Pentru nivelul perfecționare este obligatoriu aparat fotografic cu timpul de expunere “B”, obiective ce cuprind plaja superangular (28 mm) – teleobiectiv mediu (135 mm) sau transfocator echivalent (zoom), trepied, declanșator flexibil/telecomandă. Recomandabil: blitz independent de aparat, exponometru, reflector.

Pentru nivelul de lector asistent este obligatoriu aparat fotografic cu timpul de expunere “B”, obiective ce cuprind plaja superangular (28 mm) – teleobiectiv mediu (135 mm) sau transfocator echivalent (zoom), inele de macro sau obiectiv dedicate, trepied, declanșator flexibil/telecomandă, 2 blitzuri independente de aparat, reflector. Cursantul va urma mai multe module de pregătire (T.S.A., pedagogie), în funcție de experiența speologică pe care o are.

În cazul în care nu dispuneți de aparat de fotografiat sau de anumite accesorii, ele vor fi puse la dispoziția dvs. pe baza unei fișe de împrumut, în limita stocului disponibil.

Echipament speologic necesar:

 • cască cu sistem de iluminare dublu;
 • cizme de cauciuc + salopeta + mănuși;
 • subcombinezon lână/polar, ciorapi de lână/tehnici;
 • bidon sau cutie etanșă pentru protecția aparaturii în mediul subteran;
 • sac speologic (banană);
 • folie de supraviețuire;
 • sursă de încălzire (primus/lumânări)

Programul școlii pe zile:

 1. Sosirea și cazarea participanților. Prezentarea echipamentului fotografic și speologic, compunerea luminilor, surse de lumină. Fotografierea la lumină naturală. Prezentarea FRS/SRS, tipuri de stagii, aparate foto, obiective, senzori vs. film
 2. Inițiere: Fotografia la lumină naturală și artificială. Perfecționare: Aspectul imaginii, bracketing, corecții digitale, fotografie nocturnă, lumini artificiale. Echipa speologică, noțiuni salvaspeo. surse de lumină, temperaturi de culoare, profunzimea câmpului, tipuri de prezentări media.
 3. Subteran: Peștera Doboș, Peștera Ciur-Izbuc. Organizarea unei ture foto. Protecția aparaturii în subteran. Macrofotografie, evaluarea unei imagini. Organizarea unei ture cu caracter fotografic.
 4. Test final de stagiu pentru inițiere și tematica pentru nivelul perfecționare. Analiza imaginilor

Sursa : A.S. Focul Viu

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie