Rezultatele expediției speologice Maja Arapit 2010

Introdusă la 20 August 2010

Harta Maja ArapitS-a încheiat cu succes expediția speologică Maja Arapit 2010. Timp de o lună 31 de speologi 13 cluburi membre ale Federației Bulgare de Speologie și din Ucraina au lucrat în schimburi pentru a contina explorarea sistemului Maja Arapit și a zonei în care se află acesta. Ținta expediției se află în apropierea satului Theth, Alpii Albanezi, în nordul Albaniei.

Sub îndrumarea lui Zhelyazko Mechkov și a lui Alexander Yanev eforturile depuse de echipa de speologi au avut ca rezultate descoperirea și cartarea unor noi pasaje verticale mărind dezvoltarea sistemului Maja Arapit. S-au folosit tehnici de escaladare în subteran pentru explorarea de jos în sus a unor puțuri. Astfel s-au escaladat în total 215 metri de pasaje verticale. Din aceștia 146 metri au fost escaladați doar în ramura nouă a sistemului.  Maja Arapit are acum o denivelare de 346 metri (+320, -26 m).

Munca în subteran a fost făcută dificilă de temperatura scăzută a aerului - între 3 și 5° C - și de umiditatea ridicată (aproape 100%). Pentru a înlesni cercetările s-a organizat o tabără de bază subterană în care speologii stăteau în ture de căteva zile timp în care continuau explorările.

S-au realizat și cercetări biospeologice în urma cărora s-au identificat 15 specii de animale din care majoritatea sunt noi pentru această peșteră. Opt specii sunt troglobite, iar una din ele este posibil să fie o specie nouă pentru știință.

Sursa : International Caving Expedition "Maja Arapit'2009"-Albania

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie