Picturi rupestre ce pot prezenta cum a supravieţuit omul în timpul erei glaciare

Introdusă la 7 Octombrie 2008

Colectare de mostre pentru datarea picturilor rupestreCercetătorii britanici sunt hotărâţi să descopere secretele picturilor rupestre ce ar putea arăta cum au supravieţuit oamenii în timpul schimbărilor climatice ale erei glaciare de acum 15.000 de ani.

Picturile rupestre, adăpostite de peşteri din nordul Spaniei, vor fi datate cu precizie pentru prima dată de către o exhipă de experţi ai Universităţii din Bristol folosind tehnici bazate pe descopunerea radioactivă a uraniului.

O echipă a departamentului de arheologie şi antropologie s-a întors de curând dintr-o expediţie în regiunile Cantabria şi Asturias din Spania, de unde au cules mostre din peste 20 de peşteri ce conţin picturi rupestre.

Peşterile din nordul Spaniei conţin peste 300 imagini cu animale cel mai mare număr descoperit în peninsula Iberică.

Proiectul, finanţat de Consiliul pentru Cercetarea Mediului Natural, va folosi noua metpdă de datare care ar putea oferi detalii referitoare la felul în care oamenii au supravieţuit acelor condiţii. Metodele tradiţionale au eşuat în datarea picturilor rupestre.

Dr. Alistair Pike, conducătorul proiectului, a precizat că 'Aceste picturi rupestre reprezintă una din cele mai intime ferestre spre mintea oamenilor ce au trăit acum peste 15.000 de ani, dar s-au dovedit a fi extrem de dificil de datat'. 'Metodele tradiţionale de datare a pigmenţilor, cum ar fi utilizarea carbonului radioactiv, au efecte distrugătoare asupra picturilor, iar mostrele devin uşor contaminate'.'Folosim o nouă metodă ce poate data straturile fine de calcit ce s-au format peste suprafaţa picturilor.'

În următorii trei ani, cercetătorii speră să reuşească să dateze cât mai multe opere de artă preistorică europeană. Arheologii au luat mostre din peştera lui Tito Bustillo din Asturias şi Peştera La Pasiega din Cantabria, ce conţine aproape 300 desene de animale. Pe lângă reprezentări de cai, căprioare şi bovine, peştera conţine de asemenea coţine mai mult de 100 de simboluri abstracte şi câteva serii de puncte izolate.

Dr. Pike a declarat că accesul la picturile rupestre a constituit o adevărată provocare pentru oamenii de ştiinţă, care au fost nevoiţi să pătrundă adânc sub pământ. Prelevarea mostrelor a fost şi ea dificilă, unele picturi fiind poziţionate în mod intenţionat în cele mai greu accesibile locuri ale peşterii necesitând adesea înaintarea în târâş.

Sursa : Mail Online

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie