Funii antice egiptene descoperite într-o peşteră de pe coasta Mării Roşii

Introdusă la 21 Iunie 2008

Secretul egiptenilor în realizarea celor mai puternice funii se află într-o frămadă de funii dintr-o peşteră de pe coasta Mării Roşii, conform studiilor prezentate la un congres recent de egiptologie.

Descoperite în urmă cu trei ani de arheologul Rodolfo Fattovich de la Universitatea de Studii Orientale din Napole şi Kathryn Bard de la Universitatea din Boston, funiile oferă o privelişte fără precedent în trecutul avtivităţilor navale din Egiptul antic.

Aranjate cu grijă de către străvechii marinari egipteni în urmă cu aproape 4000 de ani, funiile au fost descoperite într-o peşteră în apropierea vechiului port Marsa Gawasis, la 23 kilometrii sud de Safaga. În mod uimitor, aceste frânghii au fost depozitate în acelaşi fel în care le depozitează şi marinarii din zilele noastre - filându-le şi apoi legându-le la mijloc.

Fiecare din frânghiile descoperite are o lungime de aproximativ 30 de metrii, fiind foarte groase erau probabil folosite pentru a muta obiecte grele.

Cercetătorii nu au reuşit încă să identifice materialul pe care străvechii egipteni l-au folosit pentru realizarea acestor parâme. Se ştie că au fost făcute folosind doar fibre vegetale şi mai mult că este vorba de un singur tip de fibră.

Sursa : Discovery News

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie