Flaut antic descoperit într-o peşteră din Germania

Introdusă la 25 Iunie 2009

Flaut antic descoperit in GermaniaCercetătorii germani au descoperit cel mai vechi instrument muzical realizat de mâinile oamenilor cunoscut până în ziua de azi. Instrumentul este un flaut delicat realizat dintr-un os din aripa unui vultur şi datează de acum 35.000 ani, de pe vremea intrării primilor oameni moderni în Europa. Echipa de cercetători a descoperit flautul într-o peşteră din sud-vestul Germaniei. În acelaşi loc s-au descoperit şi alte câteva fragmente ale altor flaute şi o figurină sculptată din fildeşul unui mamut reprezentând o femeie.

Descoperirile reprezintă noi dovezi ale creativităţii primilor Homo sapiens europeni, despre care se crede că sunt responsabili pentru faimoasele desene din peştera Chauvet precum şi din ale peşteri. Omul secolului 21 datorează mult acestei tradiţii artistice, spun autorii celui mai recent raport despre peştera din Germania.

Un capăt al flautului liseşte dar are cinci găuri pentru degete ce par a fi sculptate cu unelte de piatră. Echipa descoperitorilor plănuieşte să construiască o replică a instrumentului pentru a-i testa  sunetul.

Peştera, numită Hohle Fels, se află la nord de valea Dunării, în calea probabilă pe care oamenii moderni au urmat-o pentru a intra în Europa dinspre Africa acum 40.000 ani. Deşi nu au fost găsite rămăşiţe umane în sit-ul descoperirii, artefactele poartă semnătura culturală a unui Homo sapiens şi nu a unui Neanderthal.

Toate dovezile sugerează că mintea omului de Neanderthal nu era capabilă să producă instrumente muzicale. Deşi a fost descoperit un aşa-zis flaut realizat de neanderthalien în 1996, s-a dovedit a fi doar un fragment de os muşcat de un urs d peşteră.

Sursa : Popular Science

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie