Expediţia speologică "VuVu 2010"

Introdusă la 7 Februarie 2009

VuVu 2010O expediţie în premieră se pregăteşte pentru anul 2010. Expediţia speologică va avea ca locaţie Papua Noua-Guinee, una din ultimele ţări în care natura încă ţine piept "invaziei" umane. Noua-Britanie va fi ţinta expediţiei, aflată aproape de insula Papu. Noua Britanie se poate lăuda cu masivele calcaroase brăzdate de canioane adânci, o adevărată mină de aur pentru speologi. Dintre aceste masive expediţia va explora Munţii Nakanaï, munţi calcaroşi ce ocupă o suprafaţă de 5500 m2. Culmea aflată la o înălţime de 2185 m se extinde până pe ţărmurile mării Salomon.

Obiectivul principal al expediţiei este cunoaşterea şi înţelegerea din punct de vedere geografic şi hidrologic a sectorului studiat din râul Matali.

Întâi va fi studiată resurgenţa principală de pe Matali şi plonjarea celor două sifoane terminale partial explorate în 1980: Bikbik Vuvu (-414 m, 3 km) şi Liklik Vuvu (-293 m, 6.8 km ). Organizatorii expediţiei se aşteaptă să descopere o reţea de 800 m adâncime şi o dezvoltare mai mare de 15 km ce rămâne de descoperit, explorat şi cartografiat.

Bikbik Vuvu

Intrarea sa este una din cele mai mari din lume, cu dimensiuni impresionante: larg de 120 m pe 180 m şi adânc de 140 m. În 1980, explorările s-au sfârşit la o adâncime de 414 m în faţa unui sifon umplut cu trunchiuri mari de copac, martri ai viiturilor violente din timpul sezonului ploios.

Liklik Vuvu

Liklik este mai modest ca dimensiuni dar mai complex. Galeriile explorate, curate şi frumos concreţionate însumează 6 km. Pentru descoperirea altor galerii din reţea ar trebui plonjate câteva sifoane.

Expediţia se va desfăşura pe o perioadă de trei luni : ianuarie, februarie, martie 2010.

Sursa : VuVu 2010

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie