Cel mai vechi schelet uman din Americi descoperit într-o peşteră scufundată ?
Introdusă la 4 Septembrie 2008
Este posibil ca arheologii să fi descoperit cel mai vechi schelet uman descoperit pe continentele Americane, în adâncurile unei peşteri scufundate din Mexic.
Botezată Eva de Naharon, scheletul a fost datat ca având 13.600 ani. Dacă datarea este corectă, acest schelet, împreună cu alte trei schelete descoperite în peşteri submerse de-a lungul coasteri Caraibelor din peninsula Yucatán, ar putea oferi noi detalii despre felul în care a fost populată îniţial America.
Rămăşiţele au fost excavate de-a lungul ultimilor patru ani aproape de oraşul Tulum, situat la aproximativ 130 kilometrii sud-vest de Cancún, de către o echipă de oameni de ştiinţă condusă de Arturo González, director al Muzeului Deşertului din Saltillo, Mexic.
Cercetătorii nu ştiu încă cum au ajuns aceşti primi oameni în America, fie că au venit dinstre Atlantic, dinspre junglă, sau din interiorul continentului. Unele indicii date de scheletele descoperite arată că e posibil ca originea oamenilor să nu fie nord-asiatică, ceea ce ar contrazice teoria dominantă legată de Lumea Nouă. Această teorie susţine că oamenii au ajuns în America de Nord din Asia pe un pod natural (acum scufundat) peste Marea Bering. Forma craniilor descoperite par să indice faptul că oamenii au provenit din Asia desud mai degrabă decât din Asia de nord.
Celelalte trei schelete descoperite în peşteri au fost datate ca fiind de acum 11.000 până la 14.000 de ani, utilizând carbon radioactiv. Datarea cu carbon radioactiv măsoară vârsta materialelor organice bazându-se pe conţinutul în izotopul radioactiv carbon 14.
Totuşi, uneori, mineralele din apa sărată pot altera conţinutul de carbon 14 al oaselor, resultând datări eronate. Rămăşiţele umane au fost descoperite la 15 metrii sub nivelul mării în peşterile din Tulum. Pe timpul când se crede că Eva din Naharon trăia în aceste locuri, nivelul mării era cu 60 metrii mai scăzut, iar peninsula Yucatán era o preerie largă şi uscată. Topirea calotei glaciare ce a avut loc acum 8.000 - 9.000 de ani, a cauzat ridicarea nivelului mării acoperind locul în care au fost depuse rămăşiţele.
Sursa : National Geographic
Citește și: