Şcoala Naţională de Speologie, Căput 2008 - TSA 1, TSA 2

Desfăşurată pe perioada 18 Iulie 2008 - 27 Iulie 2008

Vineri dis de dimineaţă (la ora 10:00) pornesc din Timişoara, cu destinaţia Căput, Padiş, trei tineri speotimiş-eni : Alina LUPU, Alexandra MAZILU şi Pal-Ştefan MURVAY. Alina se înscrisese pentru TSA 1, iar Alexandra şi subsemnatul pentru TSA 2. Drumul ne poartă repede spre locul ce urma să ne fie casă şi şcoală pentru următoarea săptămână.

Ajunşi la Căput, ne instalăm cortul şi lenevim tot restul zilei pentru că stagiul începea abia sâmbătă. Încet-încet tabăra creşte ca număr de speologi pe metru pătrat şi cortul nostru, iniţial mai singurel, este înconjurat de colegii care ne-au fost vecini pe toată durata stagiului : Radu (PUŞCAŞ), Cami, Petre, Cristiana, Carmen, Marius, Laci, Mircea şi Florin. Ziua de sâmbătă trece încet în aşteptarea unui semn din partea organizatorilor. În cele din urmă înspre seara se strigă adunarea stagiarilor şi Tudor MARIN ne face o scurtă introducere urmată de înscrierea celor veniţi : 4 pentru a deveni iniţiatori, 10 pentru TSA 2 şi 22 (daca mai ţin bine minte) pentru TSA 1. În continuare se afişează programul zilnic, iar după şedinţa de seară a cadrelor apare şi lista cu grupele de lucru pentru prima zi. stagiarii înscrişi pentru TSA 2 urmau să dea duminică un test practic şi unul teoretic, iar cei pentru TSA 1 au fost programaţi pentru prima zi de faleză.

Duminică, Alina a parcurs de câteva ori traseele montate de Bimbi la faleza de la Căput-Chei, iar Alexandra şi cu mine am dat testul teoretic urmat de cel practic la faleza de la peştera Căput. Testul practic a fost parcurgerea corectă a unui traseu realizat de Radu PUŞCAŞ. După o pauză de prânz ne-am adunat să aflăm rezultatele testelor, rezultate bune pentru toţi pentru ca am fost admişi fără excepţii la TSA 2. După discutarea testelor teoretice a urmat o introducere teoretică în ceea ce priveşte echiparea peşterilor verticale. Spre seara după obişnuita şedinţă, se afişează din nou listele cu grupele şi atelierele de a doua zi. În fiecare seara momentul afişării acestor liste va fi urmat de o vizită la magazie pentru preluarea echipamentului colectiv necesar.

Mana curenta pe faleza din Poiana PonorLuni, Alina s-a plimbat prin Avenul Acoperit din Lumea pierdută în grupul condus de Mişu. Pentru cei de la TSA 2 a fost zi de faleză. Împărţiţi în două grupuri, unul îndrumat de Ceapăru', iar celălalt de Felix, am exersat toată ziulica echipări pe falezele din Poiana Ponor. Tot în această primă zi de exersări am aflat şi cum se poate întinde o tiroliană cu dispozitive specifice speo şi ne-am decroşat colegii de pe coardă. Seara Mişu ne-a povestit despre pregătirea unei ture în timp ce se "negociau" listele pentru a doua zi. Urmează ritualul deja descris : afişare liste + preluare echipament colectiv.

Marţi, echipa lui Alina a trecut la ceva aven mai serios - Avenul Borţig, unde au fost întâmpinaţi "călduros" de gheaţa celul de-al doilea gheţar ca dimensiune din România. Ca să se mai încălzească, pe drumul spre tabără au fost însoţiţi de o ploaie rece de vară. Între timp în Peştera Căput se lucra de zor la echiparea traseelor existente sau la unele noi. Cele două echipe de TSA 2 strangeau suruburi, făceau noduri, băteau spituri, învăţau să aibă încredere în cordelina subţire de dyneema şi în propriile echipări urmăriţi îndeaproape de aceeaşi : Ceapăru' şi Felix. După o zi plină de activităţi, a urmat o lecţie de seara, susţinută de Radu, despre cartarea peşterilor, apoi ritualul mai sus amintit.

Lectie salvaspeo la CaputMiercuri, ne trezim ca să vedem o vreme mohorâtă ce avea să ne aducă o zi de repaus ... repaus în ceea ce priveşte TSA-ul, pentru că ziua nu a fost considerată pierdută ci a fost plină de lecţii teoretice. Lecţia de dimineaţă de carstologie a fost ţinută de Bebe Bosdoc, urmată după prânz de o introducere în tehnici salvaspeo (cu exersarea transportării rănitului pe targă, rănitul voluntar fiind Mişu) şi acordarea primului ajutor în caz de accident.

Joi, am reluat atelierele la care trebuia să lucrăm miercuri. Echipa Alinei împreună cu grupa de TSA 2 în care era Alexandra au fost la Căput-Ferestre. TSA 2-ul a echipat, iar TSA 1 a parcurs. Echipa mea a fost trimisă la Avenul Borţig. Aici, după ce am echipat, a trebuit să aşteptăm şi noi ca o echipă de începători să parcurgă avenul. Aşteptarea cu picioarele pe gheţarul din aven ne-a făcut să nu fim tocmai înţelegători cu începătorii care mai vroiau sa parcurgă avenul încă o dată şi încă o dată ...

Vineri echipa Alexandrei ne-a luat locul la Borţig, iar echipa Alinei împreună cu echipa în care eram eu am fost la Avenul Gemănata. Noi am echipat, iar cei de la TSA1 au parcurs echipările noastre, doar până la dopul de gheaţă. Noi am coborât până la activ, unde l-am asistat pe Poşme la câteva poze. A urmat apoi un yo-yo lung până la suprafaţă şi dezechiparea.

Cina festivaSâmbătă, în ultima zi de stagiu, echipa Alinei a fost la Avenul lui Miron, sub supravegherea lui Tudorică, care se grăbea să ajungă înapoi la tabără. Din această grabă nu au reuşit să viziteze şi partea frumoasă a peşterii. La TSA 2, echipa Alexandrei ne-a luat locul la Avenul Gemănata, iar echipa mea, sub atenta îndrumare a lui Bimbi, a echipat şi dezechipat de câte 3 ori cele 3 trasee din Avenul Acoperit. Seara, după ce toate echipele s-au întors la tabără, cei 10 stagiari înscrişi la TSA 2 am fost chemaţi să dăm un test teoretic final. După test, Viorel Lascu ne-a povestit tuturor câte ceva despre organizarea Federaţiei Române de Speologie şi a evenimentelor de care aceasta se ocupă. Seara s-a incheiat cu o cină mâncată la Cabana Cetăţile Ponorului, sub forma unui bogracs.

Poza de grupDuminică, în toată tabăra mişunau oameni pregătindu-se de plecare. Între timp, cadrele pregăteau diplomele pentru cei care au absolvit stagiul, iar pe la ora 12 ne-au adunat pe toţi cu mic cu mare să ne dea verdictul final. La TSA 1 au fost admişi toţi cursanţii cu o singură excepţie, iar la TSA 2, doar 6 stagiari au absolvit. Dupa strangerea gunoaielor şi o poză de grup ne-am pornit cu toţii către casele noastre.

Ştefan

Citește și: