Vizită și poze la Avenul Galben 2009

Desfăşurată pe perioada 18 Decembrie 2009 - 20 Decembrie 2009

RoxanaDeși iarna părea să se fi instalat de-a binelea am decis să încercăm o tură de iarnă la Avenul Galben. Pentru că stăteam prost la capitolul mașini și pentru că prin zăpadă oricum nu puteam să ajungem chiar cu orice mașină la Avenul Galben s-a ales varianta tren. Nu este cea mai fericită alegere, dar alte variante nu prea sunt. Așadar vineri pornim, din gara Timișoara Nord, via Berzovia și Oravița cu destinația Halta Gârliște. Suntem cinci: Adi, Alina, Ancuța, Radu și subsemnatul.

După un drum lung și friguros ajungem în gara Gârliște unde ne întâmpină doar Roxana (a se vedea fotografia alăturată). Tanti Mărie, gazda noastră obișnuită, nu pare să fie prin preajmă. Ne cazăm până la urmă în "gară" - casa în care stau impiegații C.F.R. De la Cornel, impiegatul de serviciu, aflăm că Tanti Mărie a ieșit la pensie și ca e la Anina. Ne instalăm, mâncăm și, după ce se întoarce trenul de la Anina, se dă stingerea.

Sâmbătă de dimineață ne trezim odată cu impiegatul și după ce reușim să ne echipăm și sa ne organizăm pornim spre aven. În ciuda ninsorilor abundențe din ultima perioadă, drumul era acceptabil. Zăpada trecea puţin peste gleznă. Se arăta o zi frumoasă cu soare și fără vânt. După aproximativ o oră de la plecare ajungem și la gura avenului, ne echipăm și intrăm. Cam într-o oră eram cu toții intrați.

Mica draperieAvenul se termină printr-o galerie îngustă de care știam că nu s-a putut trece. Avându-l pe Adi, cu un corp mai potrivit pentru astfel de galerii, îl conving să încerce să investigheze galeria. Reușește să treacă fără probleme, ajunge într-o mică săliță și imi spune că în continuare nici măcar el nu mai poate trece. Curios și încurajat de faptul că el a trecut ușor de strâmtoare, mă încumet și eu. Trecut de strâmtoare, îmi satisfac curiozitatea și decidem să ne întoarcem. La întoarcere ... probleme. În jos m-am strecurat eu cum m-am strecurat, dar la deal e mai greu pe o galerie îngustă. Împing, trag, injur, mă mai ajută și Adi dar merge greu. După vre-o 10 minute de chinuri reușesc să scap de strânsoare. Urmează Adi care trece fără probleme.

Ne alăturăm colegilor noștrii și ne pregătim de pozat. Scoatem instrumentele, instalăm totul, dar frustrare mare. Obiectivul e aburit rău. Îl las să-și mai revină și decid să mă joc cu Smena (CMEHA) și să încerc niște poze pe film. Între timp Anca profită și ea de lumina reflectorului și își pune aparatul la lucru. Cum aparatul meu nu vroia nicicum să se dezaburească decidem să-l mai lăsăm și mergem să vizităm cea de-a doua sală mare a avenului. Ne clătim pentru un timp ochii cu priveliștea frumoasă după care ne întoarcem în prima sală.

Fetele la pozat in Avenul GalbenAparatul părea să se fi dezaburit așa că încercăm câteva cadre. Nu durează mult și se decide că ar fi timpul să ne îndreptăm spre ieșire ca să nu ne prindă întunericul pe drum. Strângem șandramaua și purcedem. 

Afara ... durere. Începuse să ningă și batea un vânt rece ... O luăm repede la pas ca să profităm cât mai mult de lumină. Cât timp am stat în aven, vântul viscolise zăpada și pe măsură ce ne apropiam de culmea Moghila simțeam tot mai mult efectele. Urmele lăsate de noi în zăpadă de dimineață nu se prea mai vedeau iar pe alocuri se formaseră troiene. Ieșiți din pădure și ajunși pe culmea dealului Moghila simțim din plin furia vântului care suflă așa de tare încât reușește să le doboare pe fete. Înaintăm greu și mai mult bâjbâind prin albul dinprejur până reușim să trecem de culme. Aici e mult mai bine. Ajungem repede la gară și la CĂLDURĂ.

După ce ne mai încălzim și mâncăm urmează curățenia. Spălăm cât putem de bine bananele la exterior și rearanjăm echipamentul în ele. Pe la ora 23:00 e gata curățenia. Urmează somn de voie.

A doua zi de dimineață pornim înapoi spre Timișoara.

Până la urmă, deși nu am făcut prea mule poze, a fost o tură mai interesantă decât ne așteptam în care am aflat că nu trebuie să urci la înălțimi prea mari ca sa faci alpinism de iarnă. Tongue out

Ștefan

Câteva poze de la Avenul Galben.

Citește și: