Scoala de Topografie şi Cartografie subterană, Cloşani 2008

Desfăşurată pe perioada 13 Aprilie 2008 - 20 Aprilie 2008

Am pornit la drum sâmbătă de dimineaţă spre Lupeni de unde împreună cu familia Burdan urma să merg spre Cloşani. Am ajuns în Lupeni, am ataşat şi bagajul meu la grămada de bagaje şi am plecat spre Ponoare. Aici trebuia să stea Mihai împreună cu Diana şi micuţa Maia. Din păcate condiţiile în care se făcea cazarea în Ponoare nu erau prielnice pentru Maia aşa că duminică dimineaţa Mihai a decis să se întoarcă cu fetele acasa renunţând să participe anul acesta la stagiu nu înainte de a mă transporta pe mine la Cloşani.

La Cloşani în podAjuns aici, deşi venisem împăcat cu gândul ca voi urma nivelul I, Marius Vlaicu m-a convins că merită să dau un test pentru a trece direct la nivelul II. Am dat testul şi a ieşit pozitiv. Am fost acceptat la nivelul II. După test am petrecut restul zilei de duminică aşteptând să ajungă şi restul stagiarilor şi lectorilor ce aveau să predea (Bogdan Bădescu şi Radu Puşcaş). Astfel până seara târziu au ajuns şi s-au cazat pe rând toţi cu mic cu mare. Lista stagiarilor se prezenta după cum urmează : Roxana Ciureanu (SRSC), Emil Isverceanu (GESS), Ovidiu Sandu (Vulcan Craiova), Alex Chetan (A.S. Exploratorii), Codruţ Coşmeleată (Vulcan Craiova), Marius Marcu, Victor Siclovan (Speowest Arad), Claudia Togoe (Vulcan Craiova), Oana Chachula (Focul Viu), Marius Robu (SRSC), Lucian Tomoioagă (Speowest Arad), Valentin Radu (Speowest Arad), Bogdan Ivan (A.S. Exploratorii), Adiţă Neştian (CSM Hunedoara), Vera Dărmiceanu (DS Spirit), Mişu Besesek (Speowest Arad) şi subsemnatu'.

Învăţăcei la muncăLuni de dimineaţă s-a deschis oficial stagiul cu o mică introducere făcuta de Marius Vlaicu. Apoi cei de la nivelul II s-au mutat în sala în care cale de o săptămână urmau să studieze. Pentru cei de la nivelul I s-a făcut o prezentare a echipamentelor folosite şi a metodei de realizare a unei drumuiri după care au fost împărţiţi în două grupe, una sub tutela lui Radu Puşcaş iar cealaltă sub a lui Bogdan Bădescu. De noi cei de la nivelul II s-a ocupat Marius Vlaicu.

La nivelul II am început să învăţăm despre programele folosite pentru realizarea unei hărţi în format electronic şi ne-am pus pe instalat. Când totul a fost pus la punct şi o scurtă introducere făcută am pornit să ne echipăm pentru că urma să cartăm o peşteră. Prima cartare a fost cea mai grea fiind neobişnuiţi cu stilul fiecăruia de a carta, dar am reuşit în cele din urmă sa culegem datele de pe teren. Întorşi la tabără am înceătu să desenăm harta sectorului de peşteră cartat cu ajutorul programului Compass pentru generarea drumuirilor. În acest timp la nivelul I se făceau de zor drumuiri pe terenul din jurul cabanei.

Marţi şi miercuri am urmat aceeaşi schemă - cartare pe teren urmată de realizarea hărţii la tabără şi câteva noţiuni de utilizare a unui program GIS (Geographic Information System) pentru localozareapeşterilor pe hărţi georeferenţiate. Între timp la nivelul I se trecuse la cartare în peşteră.

Monocristale de calcitJoi era ziua în care trebuia să cartăm un aven, de data aceasta sub îndrumarea lui Radu Puşcaş. Am pornit în căutarea avenului în care urma să cartăm însă, din nefericire, nu l-am găsit datorită informaţilor incomplete privind localizarea lui. Căutarea s-a terminat cu un curs în aer liber despre cartarea cavităţilor verticale. În a doua jumătate a zilei Marius ne-a povestit mai pe îndelete cum stă treaba cu GIS-ul.

Ziua de vineri a început tot cu o cartare într-o peşteră ce mai conţinea urme de monocristale de calcit după care am învăţat să georeferenţiem hărţi în GIS şi să facem modele tridimensionale ale unor zone folosind hărţile topografice.

Curcubeu CloşaniSâmbăta a venit cu examene, ploi şi spre final cu un curcubeu superb în aşteptarea corectării testelor. Spre seară s-au afişat rezulatele stagiului - toată lumea a fost admisă.

Duminica toată lumea aduna, împacheta, strangea, încărca la maşini. Pe la ora 10 am pornit în maşină cu Radu Puşcaş şi doi Speoweşti urmaţi sau urmărind uneori maşina cu cei de la Exploratorii Reşiţa. La Herculane am făcut un mic popas pentru o mică cloacă urmată de o pizza după care tot înainte până în sălbaticia "civilizată" a Timişorii.

Ştefan

Citește și: