Explorare suprafaţă Cheile Gârliștei - octombrie 2009

Desfăşurată pe perioada 24 Octombrie 2009 - 24 Octombrie 2009

Cheile Garlistei vazute de pe Dealul MoghilaSâmbătă pe la ora 9:00 ne.am întâlnit în Reşiţa eu, Alina şi Mihai cu gândul la o tură de cartare în Peştera Vidra. De aici urmăm drumul obişnuit până în satul Gârlişte unde lăsăm maşina şi pornim la pas spre peşteră.

Ploile din ultimele săptămâni au realimentat acviferul şi debitul văii Vidra pare cam mare. Ajunşi la peşteră intru împreună cu Mihai să vedem dacă este inundată. De la început nu pare promițător dar Mihai insită, se udă, dar degeaba. Din păcate atât pe ramura aval cât și pe cea din amonte se află câte un sifon care ne împiedică să înaintăm prea mult. Nu putem carta astăzi.

Pestera nou descoperita Ieșim dezamăgiți și ne gândim ce să facem. Ca să nu fie o deplasare fără rezultate decidem să facem o explorare de suprafaţă. Ne îndreptăm deci spre sectorul de chei unde bălăurim printre lapiezuri și tufe de măceș. După câteva ore de căutat Mihai găseşte o peșteră nouă. Facem un popas în fața micii peșteri și servim prânzul. După masă ne punem să cartăm peștera și continuăm căutările. Ajungem la Izbucul Periș unde intrăm să vizităm peștera. După ce ieșim pornim din nou în căutare de peşteri, de data aceasta fără să reperăm alte peșteri noi.

Spre seară, obosiţi după zi de plimbare printre stânci, pornim spre Reșiţa de unde ne luăm rămas bun de la Mihai și ne întoarcem toţi la casele noastre.

Ștefan

Citește și: