Decolmatare la Peştera Periş

Desfăşurată pe perioada 31 Octombrie 2009 - 31 Octombrie 2009

Cu o săptmână în urmă am descoperit o mică peşteră pe care momentan Mihai a botezat-o Peştera Periş. Peştera arăta promiţător dar din păcate era colmatată cu materii organice picate din exterior. Drept urmare iată-ne după o saptămână întorşi în zonă înarmaţi cu cele necesare pentru decolmatare.

Echipa formată din Vladoi, Alex, Alina, Vivi şi subsemnatul a ajuns la peşteră pe la orele 11:00. După o echipare rapidă instalam la intrare un scripete ce avea să ne ajute la scoaterea găleţii din peşteră şi ne punem pe treabă. Săpatul merge bine. Pământul foarte afănat face săpatul o adevarată plăcere. Asta dacă e să comparăm situaţia cu alte peşteri în care argila este atât de lipicioasă încât abia se desprinde de pe lopăţică.

Lucrăm prin rotaţie. Un om sapă, unul trage găleata afară şi un al treilea intermediar ajută găleata să treacă de un cot. Fetele stau afară infofolite şi citesc. Toţi ne înghesuim să ajungem pe postul de săpător, fiecare vrea să fie primul care luminează în premieră galerii nemaivăzute de om.

Cu toate că în cele 5 ore de săpat am lucrat foarte spornic nu ne este dat încă să dăm de galerii necolmatate. Pe înserat (adică pe la ora 18:00) părăsim locul faptei şi ne îndreptăm spre casă cu multe întrebări în gând. Oare mai e mult de săpat ? Oare nu dăm peste ceva inpenetrabil ? Merită să mai săpăm ? Răspunsurile vor veni în turele viitoare.

Ştefan

Citește și: