Decolmatare la Peștera Periș, august 2011

Desfăşurată pe perioada 27 August 2011 - 28 August 2011

Intrare Pestera PerisSâmbătă de dimineața cu rucsacul pe spate și cu banana pe umăr pornesc din Timișoara cu trenul spre Reșița, urmând să mă întâlnesc cu Mihai. Din Reșița mergem spre satul Gârliște. Ajunși în sat, urmăm pârâul în amonte până în prima poiană unde, dat fiind nivelul scăzut al apei, Mihai hotărăște să trecem apa cu mașina.

În final, pe la ora 13:00 ajungem la peșteră și începem treaba. La început lucrăm cu schimbul dar mai apoi stabilim să rămân eu sub pământ la săpat iar Mihai să scoată gălețile. Săpăm cu spor până decidem să luam o pauză pentru prânzit. Afară ne distrăm cu “prieteni” mei: muștele și țânțarii de Gârliște, mai agresivi decât cei care nu m-au lăsat să dorm într-o tură trecută. După pauză reluăm lucrul până în jurul orei 18:30 când scoatem găleata cu numărul 55. Coborâm de la peșteră în căutarea unui loc drept pentru instalat cortul. După ce ne instalăm, mergem până la izbucul Periș să ne aprovizionăm cu apă. Reîntorși la bază, facem un foc, luăm cina și … mai apoi somn de voie.

În următoarea zi, dis de dimineață reluăm munca. Prima tură de săpat se întinde de la 7:30 până la 10:30, urmată de o pauză. După pauză mai săpăm până la ora 12:00 când tragem linie și facem bilanțul. Am scos în total aproximativ un metru cub de umplutură și am înaintat cam 1m pe galerie. Deci putem să zicem că tura aceasta de săpat în doi a fost aproximativ la fel de productivă ca și tura trecută, doar poate ca mai obositoare. Pe la 13:00 ne întoarcem la mașină și ne îndreptăm spre Reșița, de aici fiecare urmându-și drumul spre casa lui.

Andi

Citește și: