Congresul Naţional de Speologie, Baru Mare 2008

Desfăşurată pe perioada 26 Septembrie 2008 - 28 Septembrie 2008

Într-un an care a trecut parca pe nesimţite, a venit din nou vremea Congresului Naţional de Speologie ce urma să aibă loc la Baru Mare. Ne-am înscris, ne-am vorbit şi am pornit vineri pe la amiază spre Baru Alina LUPU, Alexandra MAZILU şi eu de la Speotimiş, împreună cu Radu PUŞCAŞ de la Prusik Timişoara.

Ajungem la Baru pe la 16:30 şi Radu fuge la şedinţa CORSA care începuse deja. Noi ne plimbăm să vedem cine a mai venit, ce afişe, poze şi hărţi mai sunt afişate. Am studiat cărţile aduse la congres de Radu BREBAN de pe rafturile librăriei virtuale www.cartispeo.ro. Standul lui Radu a oferit tuturor participanţilor la congres ocazia studierii pubicaţiilor speologice, mai noi şi mai vechi. Mulţumim Radule pentru efortul pe care-l depui ca aceste publicaţii să ajungă la noi !

Încetul cu încetul s-au adunat speologi din toate colţurie ţării, speologi mai vechi, speologi mai noi, reîntâlniri, amintiri depănate ...

La ora 20:00 au început prezentările foto şi video aduse de speologi, cu imagini reprezentând activitatea speologică, mai nouă sau mai veche a diferitelor cluburi. După terminarea prezentărilor toată lumea s-a retras, fie la Hanul Boleştilor pentru a mai socializa fie la culcare.

A doua zi de dimineaţă a avut loc deschiderea oficială a Congresului de Speologie din acest an la care au luat cuvântul Viorel LASCU, Mihalea SOPINCEAN, primarul comunei Baru şi un invitat de pese hotare. După această deschidere a început şedinţa Şcolii Române de Speologie (într-o sală), iar în paralel Conferinţa de Protecţie. La Conferinţa de Protecţie s-au dezbătut subiecte legate de promovarea unor legi cu privire la protecţia carstului atât în România cât şi la nivelul Uniunii Europene. Între timp au sosit şi Mihai BURDAN (din direcţia Lupeni) şi Remus FILIP împreună cu Raluca VELEANU (dinspre Timişoara).

După o pauză de prânz a urmat adunarea consiliului director al Federaţiei Române de Speologie. În paralel au avut loc prezentări de comunicări urmate de o nouă sesiune de proiecţii. La secţiunea de comunicări a fost prezentată o lucrare despre Locuirea umană în peşterile din defileul Dunării, una despre diaclaze de disoluţie şi o comunicare din partea Institutului de Speologie referitoare la rezultatele efortului depus pentu reabilitarea populaţiei de lilieci din Peştera Cioclovina. Înspre seară ne-am îndreptat cu toţii către Hanul Boleştilor pentru cina festivă însoţită de muzică, dans şi voie bună până târziu înspre dimineaţă.

Duminică dimineaţa ne-am strâns pentru Adunarea Generală a Federaţiei Române de Speologie. În cadrul Adunării Generale FRS s-au discutat diverse probleme. Voi înşira în continuare o parte din ele:

 

  • S-au prezenat veniturile FRS pe acest an.
  • Alegerile pentru noul consiliu director vor avea loc in 2009. Pentru aceasta candidaţii doritori trebuie să depună un CV însoţit de o scrisoare de intenţie la FRS
  • S-a discutat despre noul sistem de cotizaţii şi legitimaţii FRS. Va fi promovată o nouă legitimaşie FRS de tipul unui card. Se doreşte ca acest nou sistem să ofere speologilor diverse avantaje cum ar fi accesul gratuit sau la preţ redus, acces în anumite zone protejate din parcuri, primirea de newsletter-e şi a revistei Speomond. Anul acesta primele 200 legitimaţii se vor face gratuit. Aşa că profitaţi !

 

După Adunarea Generală congresul s-a încheiat şi am pornit cu toţii spre casă.

Ne revedem la anu' !

Ştefan

 

 

Citește și: