Concert Peștera Românești 2012

Desfăşurată pe perioada 18 Octombrie 2012 - 21 Octombrie 2012

Scara pregatita in masinaÎn acest an, concertul simfonic din Peștera Românești a avut loc în data de 21 octombrie, într-o zi de duminică la fel ca în fiecare an. Această duminică însă a fost surprinzător de însorită, ceea ce a atras un număr foarte mare de drumeți.

Bun...introducerea a fost creată, cadrul setat, mai rămâne de relatat ceea ce sa întamplat în spatele ”culiselor”. Astfel, pregătirile pentru concert încep din timp...adică de Joi 18.10, când dis-de-dimineață Vlad Cvașa cu Remus Filip, pornesc spre recuperarea indispensabilelor obiecte ce asigură buna desfășurare a evenimentului ... și anume: 2 generatoare și o scară. După cum veți observa în imaginea alăturată, cei doi au trebuit să facă față unor obstacole serioase.

Mai târziu, în aceeași zi, a urmat încărcarea remorcii lui Răzvan Rotaru, care s-a petrecut în două etape: 1 etapă: la Garajul lui Remus & co., unde s-au încărcat scara, generatoarele, reflectoarele, cablurile, tabloul electric, echipamentul de TSA, ceaunul. Participanți: Remus, Vlad, Dana (eu), Răzvan Rotaru. Bineînțeles că, obstacolele nu s-au oprit ... remorca lui Răzvan = 5m L, iar scara = 7m L :). A 2 - a etapă: la Filarmonică, unde se încarcă scaunele pentru ”musafirii” peșterii, precum și timpanele instrumentiștilor. Participanți: Remus, Vlad, Răzvan Rotaru, Răzvan, Marius, Ian, Otilia, Mihai Burdan, Tibi și alții.

In jurul foculuiPasul următor, plecarea spre Românești, care are loc în jurul orei de 21:30, cu două mașini. Răzvan care îi are ”la bord” pe Otilia și Ian, iar Remus pe Vlad, Marius și subsemnata. În drumul nostru, ne oprim în Recaș pentru a ne întalni cu Padre, pentru a împrumuta două lopeți și o bormașina. Bun...de aici drum liber pâna sus în poiana dinaintea peșterii Românești. Odată ajunși, după o glumă-două, ne luăm ”ceau” de la Răzvan și ii mulțumim pentru timpul acordat și remorca împrumutată și plecăm fiecare cu propriile lucruri + apa, pe cărarea care se oprește la gura peșterii. Decidem să facem un foc pentru a ne încălzi și a discuta un pic, așa, înainte de somn.

In drum spre poianaZiua de Vineri 19.10, începe promițător, cu soarele pe cer care se observă printre frunzele copacilor, precum și cu muzica pusă de ”Dj-ul Vlad”... muzică care te îmbie la trezire, energie și în final muncă, conform dorinței noastre. Uitasem să menționez anterior că, pe lângă cele necesare organizării concertului, s-au adus și două boxe necesare bunei funcționări a speologului ... așa ca să fim și noi în temă muzicală. Adevărul este că, productivitatea zilei de vineri a fost 100%, capacitate maximă, am și descărcat câte una-alta din remorcă ... câte un generator, apoi două, cablurile, tabloul electric; Vlad a săpat platforma pentru generatoare. Nu în ultimul rând, s-au montat, până la sfârșitul zilei, toate reflectoarele în sala Concertelor precum și cele din sala Liliecilor, lăsând mici detalii de aranjat pentru ziua următoare. Echipa montatoare de reflectoare, în decursul zilei, a fost: Remus, Vlad, Ian, Marius, iar noi fetele: Otilia și eu (Dana) încercam să îi ajutăm pe băieți cum puteam...aranjând masa, cu șervete, cu legume tăiate, preparând ceaiuri, iar spre seară câte un vin fiert. Noroc cu Ștefan (Murvay) pe care l-am sunat din timp pentru a ne aduce o portocală și scorțișoară pentru prepararea unui vin fiert cât mai aromat și gustos. Apariția lui Ștefan, a Alinei Lupu, a lui Laurențu Artugyan, Andras Nemedi (Arpi) a avut loc în jurul orei de 19:00. Ulterior aparițiile s-au ținut lanț, oameni peste oameni au tot venit. Printre ei amintim pe: Alina Todea cu ”bucătarii”, Emil, Eliza, Răzvan, echipa Trafalet, Marco Kurunczi, Ilie Jora, Mervin. După ce speologii ajunsi după lăsarea serii s-au acomodat, unii dintre ei au ajutat echipa inițială la montatul de reflectoare, și anume: Ștefan, Ilie Jora, Emil, Eliza. Seara, lumea s-a destins în jurul focului ascultând o muzică bună și făcând planul pentru ziua următoare, între timp unii s-au destins mai mult decât alții, dar asta râmâne confidențial ;).

Vlad fotograf Instalare reflectoare

Ziua predecesoare concertului, sâmbătă 20.10, a început cu melodiile alese de ”Dj-Vlad”, soarele pe cer, oamenii mai relaxați, deoarece mare parte din ce trebuia instalat a fost terminat. S-a mai lucrat la balustradă, scări, s-au pus sacii de gunoi împreună cu afișele ” Păstrați curațenia”, s-a descărcat remorca de către noii veniți, începând cu scaunele, timpanele, ceaunul.

Reparatii la balustradaCei care au sosit de sâmbăta au fost Mihai Burdan, Simona Homorodean, Raluca Veleanu, Teodora (Theofila), Tibi Kurunczi, Luci, Ionela Manciu. Între timp văzând că fiecare are câte ceva de făcut, m-am gandit să fiu și eu productivă așa cum pot, astfel ideea mea era realizarea de panouri informative din carton și montarea lor de-a lungul traseului până la peșteră. Bun...în căutarea de idei am tot întrebat oameni, cam ce le-ar place lor să vadă scris pe panouri în drum spre un eveniment asemănător...Otilia, Laurențiu, Alina L., Raluca, Theofila au avut câte o părere de spus....Fiind încurajată astfel, am găsit un loc cu semnal și am început să caut informațiile necesare, cu ajutorul internetului. Energia am primit-o de la laptopul lui Remus prin cablul lui Andi.

Panou informativ despre pestera Panou informativ despre lilieci

Trebuie menționat că Alina T. împreună cu echipa de bucătari și ajutori de bucătari, ne-au încântat papilele gustative cu omleta de dimineață în jurul orei de 12:00, iar masa de seară s-a realizat după relaxarea pe bicicletă a echipei de bucătari, în jurul orei de 22:00 – meniul fiind fasole și cârnați la ceaun.

Spre seară oamenii tot mai veneau, astfel că s-a lăsat cu un chef tipic Speotimișului ;), cu muzică, cu dans, cu povești, cu mâncare...ce mai....lumea s-a simțit bine înainte de ”marea zi”. În schimb, echipa foarte conștiicioasă, s-a distrat ea cât s-a distrat, dar știa că ziua următoare este o zi importantă, așa că, stingerea, a fost hotărâtă în mod unanim să fie mai devreme, decât zilele precedente, în jurul orei de 01:00.

Duminică, 21.10, ziua Concertului Simfonic, elementele esențiale erau puse la punct, trebuia doar să se ecologizeze zona, și să se ”elibereze ringul” adică, intrarea peșterii. S-au mai montat câteva bannere și steaguri, atât la intrare cât și în Sala Concertelor: 2 x steagul României și 2x cel al Uniunii Europene. Bannerele prezentau detaliile evenimentului. Cartoanele destinate a fi panouri informative au fost scrise începând cu ora 10:00, în poiana unde oamenii începeau să se adune pentru concert încă de la ora 11:00. Simona Homorodean, m-a ajutat cu desenul la anumite panouri.

Printre cei care au sosit Duminică dimineața o menționăm pe Ancuța Cotae. În jurul orei 11:30 a fost necesară o echipă de oameni pentru a nu permite accesul spre peșteră a vizitatorilor, deoarece încă mai era de lucru, de montat instrumente, de venit instrumentiști.

Familia Ionescu-GalatiÎn timpul concertului, Vlad cu Ilie au fost responsabili de continuitatea funcționării generatorului, de supravegerea lui, de alimentarea lui cu benzină; Remus a stat la intrarea peșterii pentru a întâmpina așa cum se cuvine ospeții; Ștefan a stat la intrarea în peșteră permițând doar accesul interpreților, a presei, a invitaților speciali, apoi în jurul orei 12:30 s-a eliberat accesul pentru toată lumea, iar Ștefan a pozat evenimentul.

După o oră și jumătate de concert, vizitatorii au putut să observe și formațiunile din sala Liliecilor precum și mamiferele în habitatul lor natural. Printre persoanele care au supravegheat vizitatorii au fost: Marius, Ian, Eliza și Emil. În tot acest timp alți membrii au început să ducă din scaune la remorcă, iar după ce vizitatorii au plecat și s-a eliberat încetul cu încetul peștera, s-a început demontarea reflectoarelor de către: Remus, Vlad, Ștefan, Ian, Eliza, Emil, Burdan, Marius. În privința aducerii lucrurilor la remorcă, în poiană, cam toți din cei prezenți au ajutat câte puțin, inclusiv din interpreți, care și-au dus propriul scaun. Încărcarea în remorca lui Răzvan a avut loc în jurul orei 17:00, fiecare ajutând câte puțin, după ce toate lucrurile au fost puse în remorcă, inclusiv sacii de gunoi, am luat așa o mică pauză, cântând-ui ”La mulți ani” lui Răzvan Rotaru, deoarece, a alocat o parte din ziua lui de naștere ca să ne ajute pe noi.

Dana pe scaunAjunși, pe seară în Timișoara am lăsat scaunele și sacii de gunoi la Filarmonică, chiar la Grădina de Vară apoi restul descărcării a avut loc la garajul lui Remus & co.

Din punct de vedere al ”after concertului” recuperarea pentru cei care au venit de joi, a durat 2 zile...cu acestea fiind spuse vă așteptăm la ediția următoare a Concertului Simfonic în Peștera Românești.

Rămâneți cu bine!
Daniela Boru

Citește și: