Rhinolophus hipposideros - Liliacul mic cu potcoavă

Rhinolophus hipposideros - Liliacul mic cu potcoavăRhinolophus hipposideros sau Liliacul mic cu potcoavă este o specie de liliac din genul Rhinolophus ceva mai mici decât ruda lor apropiată Rhinolophus ferrumenquinum cântărind doar 5-9 grame. Liliecii din această specie au o anvergură a aripilor de 192-254 milimetrii şi o lungime a corpului de 35-45 milimetrii.

Ca toţi ceilalţi lilieci din familia Rhinolophidae, Rhinolophus hipposideros prezintă o structură nazală specifică ce ajută la ecolocaţie, speciile purtaând numele după forma de potcoavă a nasului. Aceştia au urechi ascuţite fără tragus. Pe spate au blana de culoare cefenie închisă, iar pe abdomen o culoare cenuşie. Puii de Rhinolophus hipposideros se disting faţă de adulţi având blaa pe întreg corpul de culoare cenuşie.

Întâlnim această specie începând cu vestul Europei până în Asia centrală şi din Europa centrală până în partea nordică a Africii atât în zonele montane cât şi la şes. Se adăposteşte în peşteri dar şi în habitatele umane prin poduri, pivniţe, şi alte structuri ridicate de mâna omului. Liliecii din specia Rhinolophus hipposideros hibernează începând cu luna octombrie până la sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai, cel mai des în peşteri, tuneluri şi pivniţe. În timpul hibernării preferă sa stea în grupuri apropiaţi unul de celălalt.

Hrana principală e constituită din insecte mici precum ţânţarii având unimportant rol în reglarea populaţiilor de insecte.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie