Pipistrellus pipistrellus - Liliacul pitic
Pipistrellus pipistrellus sau Liliacul pitic este una dintre cele mai mici specii de liliac din ţara noastră şi din Europa cântărind doar 3-7 grame. Liliecii din această specie au o anvergură a aripilor de 190-250 milimetrii şi o lungime a corpului de 35-45 milimetrii.
Pipistrellus pipistrellus prezintă incisivii superiori inegali, primul fiind lung şi bifid, iar al doilea aproape egal cu vârful extern al primului. Urechile sunt scurte, de formă triunghiulară, rotunjite la vârf şi uşor scobite în partea superioară externă. Tragusul are vârful rotunjit, cu marginea externă convexă, cea internă uşor concavă, aproape dreaptă, la bază cu un dinte mic (antitragus). Blana de pe spate este de culoare cafenie-ruginie-gălbuie până la cafeniu închis, iar abdomenul mai mult cafeniu-gălbui. Urechile şi botul sunt mai închise la culoare. Culoarea variază în funcţie de mediul în care trăiesc. La indivizi tineri ai speciei, coloritul este mai Întunecat decât la adulţi, aproape negru.
Întâlnim această specie din vestul Europei până aproape de Volga. În Româânia este destul de comun, mai mult pe lângă locuinţe, în grupuri mai mari sau mai mici, prin pivniţe sau poduri, pe sub streşini, prin clădiri părăsite, rar prin scorburi şi peşteri. În perioada de înmulţire formează colonii-maternitate de până la căteva sute de indivizi. Dau naştere la un singur pui. Aceste colonii se dispersează treptat o dată cu maturizarea puilor. Hibernarea are loc începând cu luna noiembrie până în martie.
Pipistrellus pipistrellus are ca hrana principală insecte mici precum ţânţarii având unimportant rol în reglarea populaţiilor de insecte. După hrană iese imediat după asfinţitul soarelui fiind activ în primul zbor până aproape de miezul nopţii.Face un al doilea zbor înainte de răsăritul soarelui.
Citește și:
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie