Montmilch

Montmilchul este una din cele mai frecvente apariţii în subteran, nu foarte iubită de speologi din cauză că mânjeşte hainele ori aspreşte mâinile. Numele acestei formaţiuni are o istorie stranie, legată de faptul că în limba germană veche cuvintele lună şi munte au o pronuţie ce diferă doar printr-o consoană: mond şi respectiv mont. Iniţial numit "lapte de lună", mondmilch, de la peştera Mondloch, Gaura Lunii, din Elveţia, el s-a transformat cu timpul în "lapte de munte", montmilch, sub care se perpetuează şi astăzi. Termenul de lapte este justificat din cauza aspectului de pastă albă, moale, chiar fluidă ca laptele, sau plastică şi păstoasă când este îmbibată cu apă.

Montmilchul este o substanţă complexă ce conţine cristale microscopice de carbonaţi de calciu şi 35-75% apă. Din partea solidă, 90% reprezintă calcitul, restul fiind alţi carbonaţi de calciu mai rar cum ar fi lublinit, hidromagnezit, huntit, la care se adaugă ceva argilă şi materie organică. Studiile chimice detaliate au evidenţiat in jur de 16 substanţe ce intră în compoziţia montmilchului, dar geneza acestei substanţe rămâne încă necunoscută. Unii autori cred ca montmilchul se formează direct, prin precipitare, alţii cred că este un produs de dezintegrare, de alterare a calcitului. Alte ipoteze prezintă ideea că bacteriile joacă un rol important în formarea montmilchului.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie