Magnetism terestru - Geomagnetism

Numim magnetism terestru sau geomagnetism proprietatea fizică a Pământului care îi conferă caracteristica de magnet uriaş. Magnetismul terestru este generat de variate surse (frecarea materiei topite din nucleul extern şi astenosferă de învelişurile exterioare; concentrări regionale, în scoarţă, de rocibogate în fier etc.).

Geomagnetismul dezvoltă un câmp magnetic cu o intensitate sub 40 A/m şi o structură bipolară, având polul nord magnetic în insula Bathurst la 75o7' latitudine nordică şi 101o5' longitudine vestică, iar polul sud magnetic în Antartica la 65o5' latitudine sudică şi 140o3' longitudine estică. Axa polară nu trece prin centrul Pământului şi realizează cu axa geografică un unghi de 11o. Raportat la acestea, s-a construit o reţea de meridiane, paralele şi un ecuator geomagnetic, de unde posibilitatea de a stabili coordonate geomagnetice pentru orice punct de pe suprafaţa terestră.

Spaţiul în care se face simţită acţiunea câmpului magnetic formează magnetosfera care, datorită presiunii exercitate de vântul solar, are o formă asimetrică în raport cu poziţia Pământului.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie