Lanternă frontală

Lanterna frontala Petzl Duo led 14Lanterna frontală reprezintă o sursă de lumină ce se poartă pe cap fie direct printr-un sistem de prindere cu elastic, fie fixată pe o cască. Lampa frontală este folosită atât în activități în aer liber pe timp denoapte cât și la locul de muncă dacă situația o cere cum este cazul în mine, principala lor utilitate fiind faptul că nu trebuie ținute în mână și astfel brațele rămân libere.

Scurt istoric al lanternelor frontale

Primii utilizatori ai lanternelor frontale au fost minerii care aveau nevoie de ambele brațe pentru lucrul în subteran. Lanterna frontală utilizată de mineri era montată pe cască și în prima fază reprezenta doar o simplă candelă. Aceasta a fost înlocuite de lanterne de petrol și apoi de lămpile de acetilenă.

Apariția becurilor cu incandescență și a pilelor electrice a dus la apariția lanternelor frontale electrice. Tehnica a continuat să avanseze și odată cu producerea în masă a LED-urilor lanterna frontală a dobândit o autonomie mai mare.

Lanterna frontală în speologie

În speologie, lanterna frontală a devenit de asemenea necesară în primul rând pentru că mediul subteran necesită utilizarea unei surse de lumină și în al doilea rând pentru că de cele mai multe ori dificultatea pasajelor parcurse necesită utilizarea ambelor mâini.

Lanterna frontală utilizată în speologie se montează pe cască. Există modele care se monteaza fix pe cască cu șuruburi sau modele care semontează doar temporar pe cască prin intermediul unor cleme.

Casca Petzl Ecrin Roc cu lanterna frontala Duo led 14

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie