Holocen
Holocen, cuvânt provenit din limba greacă din ὅλος (holos - întreg, total) şi καινός (kainos - nou), "în totalitate recent" este numele unei perioade geologice care a început aproximativ acum 11.550 ani (cca. 9600 î.d.Hr.) şi continuă până în prezent fiind ultima pe scara geocronologică. Holocenul face parte din Neogen şi Cuaternar.
Civilizaţia umană îşi are originile în totalitate în Holocen paleontologii localizând aici perioade ale dezvoltării tehnologice umane cum sunt mezoliticul, neoliticul şi epoca bronzului. PErioadele definite de aceşti termeni variază ca localizare în timp în funcţie de apariţia diverselor tehnologii în cadrul diverselor civilizaţii de pe întreg pământul.
Datorită topirii gheţii, nivelul mărilor a crescut cu aproximativ 35 m (110 ft) în prima parte a Holocenului. O dată cu creşterea nivelului oceanului planetar s-au format mări temporare în depresiuni din zone care astăzi se află la distanţe mari faţă de mare.
Schimbările climaice ce au avut loc în holocen au fost mari. Pe parcursul acestei perioade geologice au avut loc încălziri şi răciri atât la nivel global cât şi la nivel regional.
Citește și:
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie