Guano

Guano reprezintă acumulări de excremente (fecale şi urină) produse de păsări şi lilieci.

Guanoul este un îngrăşămât eficient şi poate sta la baza realizării prafului de puşcă datorită nivelului ridicat în fosfor şi azot. Solurile deficiente în materie organică pot fi făcute productive prin adăugare de guano.

Guano conäine amoniac, o serie de acizi : uric, fosforic, oxalic şi carbonic, precum şi o serie de săruri şi impurităţi. În guano întâlnim de asemenea o concentraţie mare de azot.

Cuvântul "guano" provine din limba Quichua a civilizaţiei Inca şi poate fi tradus ca "excrementele păsărilor marine". Incaţii colectau guano de pe coastele din Peru pe care îl foloseau ca fertilizant.

La noi în ţară peştera Cioclovina Uscată este vestită pentru depozitele impresionante de guano, excremente de liliac, considerate a fi cel mai mare zăcământ de acest fel din Europa. Guano era la mare căutare în Occident încă de la începutul secolului XX. Sub conducerea Imperiului Habsburgic, la Cioclovina, a început exploatarea industrială. Tone de guano erau extrase de localnici, încărcate în vagoneţi şi cărate apoi pe funicular, care transporta încărcătura până în Gara Pui. Aici guanoul era încărcat în vagoane şi acestea lua drumul Austriei unde era valorificat. Pe vremea comuniştilor, exploatarea de guano s-a redeschis, îngrăşământul fiind dus la serele lui Ceauşescu. Dupa 1990, exploatarea a fost închisă pentru a apăra peştera Cioclovina de doritorii de guano.

Guanoul produs de lilieci este extras din peşteri şi este asociat cu o pierdere corespunzătoare de biotop troglobit şi cu o diminuare a biodiversităţii. Depozitele deguano întreţin o varietate mare de nevertebrate adaptate la viaţa în peşteră, care se bazează pe fecalele liliecilor ca sursă principală de nutrienţi. Depozitele adânci de guano conţin informaţii paleoclimatice locale în stratele depuse de-a lungul multor mii de ani, informaţii care po fi pierdute prin extragerea guanoului.

Alt efect dăunător al extragerii guanoului este cel exercitat asupra coloniilor de lilieci. Liliecii sunt foarte vulnerabili dacă sunt deranjaţi în timpul hibernării, astfel extragerea de guano pe timpul hibernării şi nu numai poate duce la dispariţia unor colonii însemnate de lilieci.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie