Dyneema
Dyneema este o fibră sintetică bazată pe polietilenă, fiind de 15 ori mai puternică decât oţelul şi de până la 40% mai puternică decât kevlar-ul. Dyneema a fost inventată de DSM în 1979. Fibrele de dyneema îşi au puterea din lungimea extremă a moleculelor. Spre deosebire de dyneema, puterea kevlar-ului derivă din legăturile puternice formate într molecule relativ scurte.
Dyneema are un punct de topire situat în jur de 144 sau 152 grade Celsius, dar conform DSM, nu este indicat să se folosească Dyneema la temperaturi ce depăşesc 80 până la 100 °C pentru perioade îndelungate de timp. Fibra devine casantă la temperaturi sub –150 °C.
O altă problema la este faptul că, în unele aplicaţii, se va deforma dacă este supusă unei sarcini pe termen îndelungat.
Dintre avantaje se remarcă rezistenţa mare la apă, umiditate, majoritatea chimicalelor, radiaţii UV şi micro-organisme.
Una din multele aplicaţii pe care le are această fibră este realizarea de anneau-uri, bucle şi cordeline ce pot fi folosite atât în alpinism cât şi în speologie. Utilizarea acestora are totuşi o limitare în faptul că obiectele realizate din dyneema nu sunt dinamice şi prin urmare o cădere ar însemna ca şocul să nu fie absorbit cum este în cazul altor fibre.
Citește și:
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie