Costum de neopren

Costum de neoprenUn costum de neopren, după cum îi spune și numele este făcut dintr-un material - cauciuc sintetic - numit neopren și este menit să ofere purtătorului izolație termică în ape reci. Costumele de neopren sunt purtate în general de entuziaștii sporturilor acvatice dar și de către cei care lucrează în medii specifice.

Uneori și in speologie este necesară utilizarea unui costum de neopren în peșterile active. Fie că se coboară un puț pe care apa formează o cascadă, fie că se parcurge un sector de galerie parțial inundat sau chiar la trecerea unui sifon, costumul de neopren oferă corpului confortul termic necesar.

Costumele de neopren sunt de mai multe tipuri, printre acestea se află: costumul de neopren umed și costumul de neopren uscat. Diferența dintre aceste două tipuri este faptul ca un costum de neopren uscat este conceput în așa fel încât să prevină intrarea apei. Acestea sunt folosite în general în ape mai reci. Costumele de neopren uscate sunt fabricate dintr-un neopren special, precomprimat care izoleaza complet corpul, protejand pielea de apa foarte rece.

Un costum complet de neopren este format în general din mai multe piese: pantaloni lungi, bluza și ciorapi de neopren, cagulă. Bineînțeles există și posibilitatea achiziționării unui combinezon complet cu cagulă.

Cum funcționează un costum de neopren?

Neoprenul, materialul din care sunt realizate aceste costume, conține bule de gaz menite să scadă conductivitatea termică a materialului. Astfel, chiar dacă folosim un costum de neopren umed, pelicula de apă care se află între corp și material va fi menținut la temperatura corpului, temperatura apei din exterior influențând în mică măsură. O condiție importantă pentru o bună izolare termică este alegerea unui costum de neopren care să fie cât mai mulat pe corp și bineînțeles purtarea adecvată a acestuia.

Un alt element care influențează confortul termic este grosimea materialului. În peșterile din România se recomandă utilizarea unor costume de neopren cu grosimi între 5 și 7 mm.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie