Chei
Se cunosc sub denumirea de chei acele văi înguste și adânci cu versanții aproape verticali uneori chiar surplombați. Cheile se formează în general în roci solubile cel mai frecvent în masivele de calcar.
Un termen mai general care cuprinde atât cheile cât și canioanele este acela de vale transversală care încep în zone necarstice și taie masivul de calcar, apa fiind alohtonă în raport cu el.
Cum se formează cheile?
În ceea ce privește geneza cheilor există trei teorii: teoria antecedenței, teoria epigenezei și teoria captării carstice.
Teoria antecedenței susține că râul ce a dat naștere cheilor a existat în aceeași locație înainte de formarea munților. Odată cu ridicarea muncților râul s-a adâncit în formațiunile geologice dând naștere cheilor.
Teoria epigenezei consideră că valea inițială s-a conturat pe formațiuni geologice mai puțin rezistente, ea continuând să se adâncească și după pătrunderea în calcare.
Cea de-a treia teorie, cea a captării carstice se bazează pe fenomenul de deturnare de la traseul inițial prin deturnarea apei în subteran prin goluri din calcare. Acest fenomen sta la baza formării treptelor antitetice.
Chei din România
În România zonele carstice adăpostesc chei deosebite ce atrag anual mulți turiști. Dintre acestea amintim unele din cele mai cunoscute chei din România:
-
Județul Alba
- Cheile Poşăgii
- Cheile Râmeţului
- Cheile Runcului
- Cheile Vălişoarei (Aiudului)
-
Județul Argeș
- Cheile Dâmbovicioarei
-
Județul Caraș Severin
- Cheile Carașului
- Cheile Gârliștei
- Cheile Minişului
- Cheile Nerei
-
Județul Cluj
- Cheile Borzeşti
- Cheile Turului(Turenilor)
- Cheile Turzii
-
Județul Gorj
- Cheile Corcoaia
-
Județele Harghita și Neamț
- Cheile Bicazului
-
Județul Hunedoara
- Cheile Buții
- Cheile Crivadiei
- Cheile Ribicioarei
Citește și:
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie