Cadastrul Peşterilor

Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania - C. GoranCadastrul peşterilor din România este un sistem unic şi original folosit pentru inventarierea peşterilor. Acest cadastru al peşterilor constituie o importantă bază de date ce este găzduită de Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" în cadrul compartimentului Carstonomie, Cadastru şi Protecţia Carstului.

Datorită numărului mare de peşteri descoperite, necesitatea unei metode de sistematizare a descoperirilor a devenit tot mai clară. Astfel, în anul 1969 a apărut primul catalog al peşterilor din România denumit Harta regiunilor carstice din România, T. Orghidan et. al. Acesta cuprindea o listă cu 984 de cavităţi. Mai apoi, în 1976 odată cu adoptarea sistemului zecimal de inventariere a peşterilor a apărut un alt catalog publicat de M. Bleahu şi I. Povară - Catalogul peşterilor din România ce cuprindea aproximativ 2000 de cavităţi. Ultimul catalog al peşterilor din România a fost publicat în 1982 de C. Goran sub denumirea: Catalogul sistematic al peşterilor din România.

Cadastrul Carstului din România s-a înfiinţat în 1978, aflat acum în cadrul Institutului de Speologie "Emil Racoviţă". Acesta este acum depozitarul legal şi instituţionalizat al informaţilor speologice la nivel naţional.

Citește și:

Despre Speotimiș
Activitate
Multimedia
Resurse speologie