Argila
Argila este un material care apare în mod natural fiind compus în principal din particule fine minerale, ce are proprietăţi plastice în funcţie de conţinutul în apă putând fi întărită prin uscare sau ardere.
Mineralele din argilă sunt formate în general într-un timp îndelungat prin acţiunea chimică a acidului carbonic, în concentraţii mici, şi a altor solvenţi diluaţi. Depozitele de argila se pot forma pe loc sub formă de depozite reziduale, dar în depozite mari argila este depusă ca rezultat al unui proces de sedimentare după ce e avut loc eroziunea şi transportul particulelor din locaţia originală. Depozitele de argilp sunt de obicei asociate cu medii depoziţionale cu energie scăzută cum ar fi lacurile sau depozitele marine.
Argilele se deosebesc de alte soluri cu granulaţie fină prin diferenţe variate în compoziţie. Aluviunile, care sunt de asemenea soluri cu granulaţie mică tind să aibă particule de dimensiuni mai mari decât argilele.
Argilele primare, denumite şi kaoline se găsesc în locul formării lor pe când argilele secundare se găsesc departe de locul formării lor fiind mutate de eroziune şi apă.
Citește și:
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie
