Altimetru
Un altimetru este un instrument folosit pentru a măsura altitudinea unui obiect faţă de un nivel de referinţă. Vom folosi deci un altimetru pentru a măsura altitudinea unui punct pe suprafaţa pământului sau a oricărui alt obiect, cum ar fi un avion. Fizicianul francez Louis Paul Cailletet a inventat altimetrul şi manometrul de presiune mare.
În anul 1928, inventorul german Paul Kollsman a schimbat lumea aviaţiei o dată cu invenţia primului altimetru barometric de precizie. Lloyd Espenschied a inventat primul altimetru radio în 1924.
Cum funcţionează un altimetru
Un altimetru (barometric) nu măsoară altitudinea în mod direct, ci măsoară presiunea atmosferică. Prin urmare, un altimetru este de fapt un barometru creat pentru un alt scop. Altimetrul foloseşte schimbările presiunii atmosferice pentru a determina schimbarea altitudinii. Valoarea presiunii atmosferice se schimbă o dată cu altitudinea pentru că în orice punct pe glob, presiunea este rezultatul greutăţii atmosferei de deasupra punctului respectiv. Din acest motiv, cu căt suntem mai sus, cu atăt, valoarea presiunii atmosferice va fi mai mică.
Cu toate că măsurarea altitudinii ar părea simplă, nu este chiar aşa. Presiunea atmosferica se poate schimba şi odată cu schimbarea condiţiilor meteo ceea ce poate rezulta în interpretarea greşită a altitudinii de către altimetru.
În mod normal, când vremea rea se apropie, presiunea va scădea, iar altimetrul va crede că această scădere a presiunii este datorată de creşterea altitudinii, si deci va indica o altitudine mai mare ca cea reală. În caz contrar când vremea se îndreaptă, altimtrul va indica o altitudine mai mică decât cea adevarată.
Pentru a compensa schimbările atmosferice, un altimetru trebuie calibrat folosind o altitudinecunoscută sau o valoare cunoscută pentru presiunea atmodferică. O altitudine cunoscută poate fi luată drept un punct cunoscut de pe o hartă topografică.
Citește și:
Dicționar speologic
Link-uri speo
Peșteri din România
Știri speologie